„Зелените коридори“ могат да продължат да функционират.

Подобно предположение изказа Богдан Кирилов в понеделник, директор на Изпълнителната агенция по лекарства при посрещането на нова доставка на ваксини.

Близо 274 000 дози от „Пфайзер“/„Бионтех“ пристигнаха в България днес. Те бяха приети в логистичния център, откъдето ще бъдат разпределени до всички точки на страната.

Тази седмица чакаме доставки и от четирите одобрени от Европейската агенция по лекарствата ваксини. На 12 май трябва да бъдат доставени 12 000 дози от „Янсен“, на 13 май - 36 000 от „Модерна“ и 46 500 от „АстраЗенека“, съобщи Кирилов. Той припомни отново, че през второто тримесечие България трябва да получи общо 5,5 млн. ваксини.

За „зелените коридори“ Кирилов обясни, че днес е предвидена среща на Ваксинационния щаб, на която това ще бъде обсъдено. Има достатъчно налични количества ваксини в страната, регулярно се извършват доставките, добави той.

По време на празниците и почивните дни между 30 април и 9 май функционираха такива коридори. От началото на май основно в тях са ваксинирани около 125 хил. души.

От 10 май стартира и ваксинирането на лицата, които са записани в електронния портал, като при записване може да се индикира предпочитана ваксина - иРНК или аденовирусна, като в момента има и от двата вида иРНК препарати.

Днес се провежда среща между Информационно обслужване, общопрактикуващите лекари и здравното министерство, за да стартира системата, даваща възможност за заявки за брой ваксини. Така трябва да бъдат избегнати дългите опашки през РЗИ, на които досега бяха принудени да се редят личните лекари, като в някои случаи се стигна и до пререкания.

50 % от доставките ще бъдат насочени към личните лекари. Дозите от „Янсен“ отиват приоритетно към туристическия бранш, посочи Кирилов.