Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Дефицитът в края на годината на начислена основа ще бъде в размер на 7 млрд. лв. или 5,6% от Брутния вътрешен продукт. Това означава, че само за месец показателите на държавните финанси са се влошили с близо 800 млн. лв., имайки предвид, че очаквания дефицит бе за 6,2 млрд. лв. 

Това показват данните от Ковергентната програма на България за периода 2021 г. - 2023 г., който днес бе качен на сайта на Министерството на финансите. Документът е изпратен в еврокомисията още на 5 май. Конвергентната програма е стратегически документ, който показва насоките на фискалната политика в средносрочен план. 

В същото време България ще генерира дефицити и през 2022 г. и през 2023 г., но значително по-малки - съответно 2,7% и 3,1%, но и те са завишени спрямо предварителните прогнози. 

Влошаването на позицията е тежко, защото се е случило само за месец - април спрямо март на 2021 г. Тежкото наследство за следващите управляващи се допълва от почти изтенелия фискален резерв и от на практика недофинансираните мерки в подкрепа на бизнес и хора. 

Освен това министерството на финансите някак успя да излезе на излишък в края на този месец, най-вече заради плащането на 660 млн. лв. от концесията на летище София, което означава, че дефицитът ще остане за управление от следващо правителство. 

Драмата идва от огромния скок на правителствените разходи от началото на годината, които са близо 25% повече сравнение с първите месеци на миналата година. Разбира се, тук най-голямо значение имат онези 50 лв. за пенсионерите, което правителството на Борисов раздава. 

И още нещо важно - прогнозата на МФ показва, че ще са нужни нови дългове от поне 6,2-6,7 млрд. лв. на година, за да се поеме дупката във фискалния резерв и да се поемат разходите по падежиращите дългове, които са в размер на 3 до 3,5 млрд. лв. годишно. 

"Планира се дългово финансиране на бюджета под формата на ДЦК в рамките на 6.2–6.7 млрд. лв. годишно, при размер на падежиращия дълг в обращение от 3.0–3.5 млрд. лв. годишно. Предвидените по-големи от погашенията обеми нов дълг целят акумулиране на средства във фискалния резерв и осигуряване на средства за изплащане на падежиращите се еврооблигации. За периода не е предвидено финансиране с държавни заеми и не се очаква поемане на нов дълг под формата на финансов лизинг или други форми на дълг от първостепенните разпоредители с бюджет", пише в програмата. 

 

Ключови думи

Коментари

тъпи гербери

Трябваше днес с постановление да увеличат всички пенсии с по 1000 лв и всички заплати в образование, МВР, МО, съдебна система, болници..... с по 2000 лв и от утре да гледат сеир!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.