Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Въпреки че данъчните и неданъчните приходи на държавата до края на март на тази година растат, хазната завършва първото тримесечие с дефицит. Това става ясно от представените вчера предварителни данни на Министерството на финансите. 

Резултатите показват, че експертите на МФ смятат, че разходите ще надхвърлят приходите с 656 млн. лв. Причината, очаквано, е практически пълното развързване на кесията в последните месеци от правителството на премиера Бойко Борисов. Разбира се, това е оправдано с икономическите и социалните мерки в условията на пандемия. 

„Съществен принос за нарастването на разходите през първото тримесечие на 2021 г. имат разходите, свързани с мерките за борба с COVID-19 и преодоляване на социално-икономическите последствия от пандемията. Принос за нарастване на разходите за субсидии за нетърговски предприятия имат плащанията по мярката „60/40“, мярката „80/20“, мярката „Запази ме“, мярката „Подкрепа чрез оборотен капитал за малки и средни предприятия, засегнати от временните противоепидемични мерки“, администрирана от НАП, и други. В частта на разходите за пенсии са изразходени близо 320 млн. лв. за добавки в размер на 50 лева към пенсиите на всички пенсионери за месеците от януари до март“, пишат от МС. 

Така реално данните показват, че България за първи път в последните години влиза в спирала на дефицит толкова рано. Дори през 2020 г. в края на март бюджетът вървеше с огромен излишък, а дупка започна да се появява чак през ноември.

Припомняме, че крайният годишен дефицит за 2021 г. е разчетен за 4,9 млрд. лв. 

Данните показват, че започва и стопяването на фискалния резерв, който по принцип финансира дефицита. Към момента правителството държи в БНБ почти 7,5 млрд. лв. От тях обаче 4,5 млрд. лв. не могат да бъдат ползвани, това са пари буфери за отделни системи. 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.