Макар че закриването им от този парламент се размина, в един и същи ден Специализираната прокуратура и специализираните съдилища излязоха с информации за голямата международна подкрепа, на която се радват (в случая с прокуратурата), а вторите - за големия обем дела с фактическа и правна сложност, който гледат.

Какво пише вътре?

Прокуратурата изрежда още от 2017 г. писма на благодарност, които е получила от чуждестраните ни партньори, най-вече заради участие в акции срещу фалшиви пари, наркотици, международни измами, производство на нелегални цигари и дори нелегално разпръскване на тв канали.

На фона на валяща френетична подкрепа чрез декларации, сигнали и становища от асоциациите на прокурорите и на подчинените им следователи, ръководството на държавното обвинение съобщава за успехите си под заглавие „Специализирана прокуратура представя добри практики по казуси с водещо нейно участие“. 

Изредени са 8 благодарствени писма и адреси през споменатите години, двама наградени и споменаването ни в похвален контекст в доклад на „Евроджъст“.

За разкрития срещу корупционни престъпления нищо не се споменава.

Далеч по-интересни са отчетите на двете инстанции на спецсъда – обикновената и апелативната. 

В тях са изредни (като номера - без имена) стотици дела, които се гледат, като на места пише качеството на обвиняемите, томовете, които е внесла прокуратурата, брой свидетели, експертизи и пр.

Тук става въпрос за дела по същество, защото, както е известно, статистиките, които посочват хиляди гледани процеси от двете специнституции, основно се попълват от мерки за неотклонение, разрешителни за СРС, отстранявания от длъжност, и др. такива.

Например в Апелативния спецсъд, чиито пресцентър разказва за постиженията, има на производство само едно дело срещу ниво бивш министър и зам.-министър. Това е делото за безстопанственост за мини "Бобов дол", по което Румен Овчаров получи 2 г. условно.

Както е известно, там току-що приключи с потвърдена оправдателна присъда "любимото" на кафявите медии от корпулентния кръг дело срещу Трайчо Трайков, Симеон Дянков, Иво Прокопиев и др. - дело, видимо използвано с доста различни от правосъдието цели.

Общо АСНС е посочил 44 дела, които гледа, като има забележка, че това не са всичките.

Сред стотиците дела, с които се отчита Спецсъдът (някои от посочените се точат още от 2015 г.), също огромната част са за групи за наркотрафик, принуди, лихварство, трафик на хора с цел сексуална експлоатация, държане на пособия и производство на неистински парични знаци, цигари без бандерол.

„Черешката“ на тортата е делото КТБ – кацането на обвинителя Гешев на Луната с дизелов двигател, по собствените му думи, докато се шегуваше по-често. То, както не е тайна, е срещу 18 подсъдими, с което са повдигнати общо 864 обвинения, а обемът е 512 тома (да напомним че прокурорският „том“, който се внася в съда, няма законова дефиниция за обем – понякога са стотици страници, понякога – един разговор от СРС от няколко странички, б.р.).

Сред длъжностните лица преобладават позабравените групи ДАИ-аджии и митничари, висящи от 2016-2017 г., а с промяната на подсъдността за „високата корупция“, там се озоваха и няколко подсъдими кметове и зам. кметове (след които няма нито един известен и елитен представител на ГЕРБ или ДПС, б.р.).

Тук са посочени и делото срещу ексминистър и зам.министър на здравеопазването - Петър Москов и Адам Персенски за прословутата сделка с турските ваксини. Както и това срещу бившия зам.министър Красимир Живков, където „компания“ му правят братята Бобокови и др. Първто е на финала си на първа инстанция, второто изобщо не е започнало.

Има само още едно текущо дело срещу зам.министър.

Другите висящи дела срещу сравнително високо ниво в държавната администрация се изчерпват с Петър Харалампиев от ДАБЧ и срещу шефа на отдел „Наркотици“ в ГДБОП Цетан Панков – но те също не са почнали по същество. 

В отчета е и делото срещу двама (доста) бивши министри на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и Петър Димитров, плюс двама шефове на НЕК. Прокурроската преписка е от 2010 г., а деянията, за които става въпрос – неизгодни сделки около АЕЦ „Белене“, са от 2006 г., така че вероятно в рамките на тази година ще изтече абсолютната 15-годишна давност. 

И толкоз.