Българското национално радио е информирано от Министерския съвет с писмо за ново намаляване на бюджетната субсидия на Радиото - този път с  388 хиляди лева. Това съобщиха преди малко от БНР. Оказва е, че решението е взето още на 29 април, тоест миналата седмица и е изпратено в радиото... по пощата. 

В системата за правна информация на Министерския съвет, където следва да се публикуват постановленията, решенията и останалите актове на правителството, въпросното постановление все още не същестува - последно в системата са качвани документи с дата 28 април, показа справка на Клуб Z.

Припомняме, че само преди месец бюджетът на Радиото беше намален с близо 450 000 лева, мотивирано с държавни разходи заради пандемията. В същото време обаче трансфера към БНТ беше увеличен с близо 20 млн. лв. Допълнителни пари бяха дадени и на БТА. 

По този повод генералният директор на БНР Андон Балтаков съобщи, че ръководството на Радиото е информирано от Министерския съвет с писмо за ново намаление на  бюджетната субсидия:

"Принуден съм да намалявам оперативни разходи на БНР за 40 работни места", написа днес генералният директор на БНР.

Той информира ,че този път ще изпрати искане до парламента да наложи мораториум върху намаляване бюджета на БНР.

Днес Балтаков припомня и че за разлика от БНТ, БНР си си плаща задълженията, натрупани от предишни ръководства с бюджета, който намалява през месец.

Късно вечерта от Министерски съвет все пак решиха да информират обществеността какво точно се случва, защо и какви решения за взети на 29 април. Съобщението гласи, че:

"С постановление на МС са намалени средствата за 56 първостепенни разпоредители с бюджет заради мерки, свързани с коронавируса. Постановлението на МС за одобряване на допълнителни разходи и трансфери по бюджета на МЗ за 2021 г. за сметка на разходи и/или трансфери по бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет по държавния бюджет и субсидии и други текущи трансфери и капиталови трансфери за нефинансови предприятия за 2021 г. е от 29 април 2021 г. Сред първостепенните разпоредители с намалени средства са БТА - с 47 700 лева, БНР - с 388 300 лева, и БНТ - с 591 100 лева."