От големите първенства в Европа само в две остана интрига за титлата в последните кръгове - в Испания и Франция. Както знаете, „Интер“ предсрочно си осигури трона в Италия, а „Байерн“ довърши започнатото в Германия. В Англия е въпрос на дни „Манчестър Сити“ да си върне трона, колкото и градският му съперник „Юнайтед“ да не се предава.

Вижте кратък преглед на шампионатите от топ 5 на последната права.

Испания

Тук интригата е най-голяма, такава, каквато не се помни от много време насам. Четири отбора са в битката за титлата, но може би вече са три.

Преките сблъсъци в отминалия 35-и кръг завършиха наравно и така нищо на върха не се промени.

„Барселона“ не успя да преодолее „Атлетико“ (Мадрид) на „Камп ноу“ - 0:0, а снощи „Реал“ и „Севиля“ направиха зрелищно 2:2 в испанската столица.

Гостите повеждаха на два пъти, а в добавеното време Еден Азар се оказа голмайстор за 2:2 с щастлив рикошет. В 78-ата се стигна до вече типична за ВАР дискусионна ситуация - „Реал“ претендираше за дузпа, и такава имаше, но наказателен удар беше отсъден за андалусийците. При статично положение преди акцията на „белите“ имаше игра с ръка на техен защитник. И Иван Ракитич бе точен за 2:1.

Равенството почти извади „Севиля“ от играта. Три кръга преди края „Атлетико“ има 77 точки, а „Реал“ (Мадрид) и „Барселона“ следват с по 75. Севилци са със 71.

Франция

И тук доскоро имаше четворен възел, но развръзката е по-близо, а и оставащите кръгове са по-малко - два.

„Пари Сен Жермен“ допусна пореден гаф и след отпадането в Шампионската лига е напът да се прости с титлата на Лига 1, за която се считаше, че е абониран.

Тимът на Маурисио Почетино направи 1:1 като гост на „Рен“, който изравни в 70-ата минута. Преди това Неймар откри от дузпа в 45-ата. Преди дни бразилецът подписа нов договор с ПСЖ, но ще иска да забрави този сезон.

В петък лидерът „Лил“ разби „Ланс“ с 3:0 като гост и вече се нуждае от четири точки, за да детронира гранда. В следващия рунд приема „Сент Етиен“, а за финал гостува на „Анжер“. ПСЖ играе с „Реймс“ и „Брест“.

„Лил“ е начело със 79 т., „Пари Сен Жермен“ има 76, а „Монако“ и „Лион“ - съответно 74 и 73 т.

Германия

„Байерн“ стана шампион за девети пореден път и ознаменува триумфа с 6:0 над „Борусия“ (Мьонхенгладбах). Вторият „Лайпциг“ е с десет точки по-малко два кръга преди края.

А „Борусия“ (Дортмунд) и „Айнтрахт“ са в битка за четвъртото място. Делят ги само 2 т., като тимът от Франкфурт е с мач по-малко.

Италия

Три рунда преди финалния гонг битката е за местата в топ 4. Снощи „Милан“ изнесе урок на вече бившия шампион „Ювентус“ - 3:0 насред Торино (и с пропусната дузпа).

„Росонерите“ отново се изравниха с „Аталанта“ - по 72 т. на второто и третото място. „Наполи“ е със 70, „Ювентус“ - 69, а „Лацио“ - 64 т.

Англия

Всички чакат да видят как „Манчестър Юнайтед“, който снощи записа рекорден за сезон десети обрат във Висшата лига - 3:1 като гост на „Астън Вила“, ще изиграе още два много тежки мача във вторник и четвъртък. Те са домакинства на „Лестър“ и „Ливърпул“.

„Сити“ има 10 точки аванс - три обиколки до карирания флаг („Юнайтед“ е с мач по-малко), и ако „червените дяволи“ не победят „лисиците“ утре, ще е шампион. Може да прегърне титлата и в петък, когато гостува на „Нюкасъл“.

„Юнайтед“ натрупа 70 т., „Челси“ - 64, „Лестър“ - 63, „Уест Хем“ - 58, „Ливърпул“ - 57, „Тотнъм“ - 56, а „Евертън“ - 55. Мърсисайдските тимове също са с мач по-малко. На Албиона очаквано напреварата за топ 4 е най-вълнуваща.