Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Производителите на ваксини вече провеждат проучвания дали ще е необходима и трета доза, за да се осигури по-голяма защита срещу COVID-19.

Това съобщи в неделя по Нова тв директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. 

По думите му за поставянето на трета доза няма да е нужно да се мисли преди края на 2021 г.

„Най-рано в края на годината се очаква да бъде необходимо поставянето на трета доза. Все още предстои да се прецени дали тя ще е многовалентна – тоест да съдържа много разновидности на SARS-CoV-2,  или да съдържа само най-актуалния към момента вариант”, обясни Кирилов. 

Затова и Европейската комисия прави стъпки да бъдат облекчени чисто регулаторни изисквания за такъм тип промени в разрешенията за употреба.

Резултатите се очакват в следващите месеци. На този етап не може да се каже нещо конкретно, добави той.

Кирилов добави, че част от клиничните изпитвания са и в посока дали няма да е по-адекватно поставането като трета доза от различна категория ваксина, но уточни, че данните все още са много ограничени.

“Надявам се след трайната тенденция на намаляване на новите случаи и хоспитализираните – да ни предстоят по-спокойни месеци”, изрази надежа той.

По отношение на ваксинирането на деца срещу COVID-19 Кирилов посочи, че от "Пфайзер"/"Бионтех" вече са предоставили на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) информация за своите клинични изпитания.

„В момента ЕМА извършва оценка на тези данни, като се очаква становището да бъде готово след средата на месец юни."

Той обясни, че при положително становище от европейския регулатор ще се направи промяна в кратката характеристика на ваксината, за да може тя да бъде прилагана и в тази по-ниска възрастова група.

Богдан Кирилов допълни, че предстои и "Модерна" да представи такива данни за клиничните си изпитания при деца над 12 г.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.