Прокуратурата започна проверка по повод изнесените твърдения от агробизнесмена Светослав Илчовски и собственика на "Градус" Иван Ангелов във временната парламентарна комисия, която проверява как са изразходвани държавни пари в последните 10 години, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева. 

"От няколко месеца сме в предизборна кампания, в прокуратурата постъпват много сигнали, които проверяваме", каза още Милева пред БТА.

В петък, на изслушване в парламентарната комисия, Светослав Илчовски каза, че е бил изнудван и рекетиран за пари от управляващите и фирми, свързани с хора на ГЕРБ. Той обяви, че е бил принуждаван от близки до Борисов да не купува земеделски земи, да продава продукцията си на занижени цени, а "Напоителни системи" го били изнудвали да плаща рекет, ако иска да получи вода за насажденията си. Според него всеки сектор е разпределен и се контролира от бизнесмени, приближени до властта, а "министрите са кукли на конци".

Иван Ангелов пък обвини Илчовски в лъжи и обеща да го съди. Той също обяви, че премиерът му помагал, когато имал проблем с превоза на продукцията си за Турция.

Действията на държавното обвинение започнали още преди няколко дни, обясни Милева, въпреки че едва в петък, след края на края на изслушването, председателя на временната комисия Мая Манолова заяви, че събраните от Илчовски документи ще бъдат изпратени до прокуратурата, европейската прокуратура, Министерството на правосъдието, омбудсмана, Комитета по изтезанията към Съвета на Европа, МВР, НАП, КЗК, КФН, КПКОНПИ и ДАНС.