Най-малко 78 на сто от хората на възраст между 20 и 64 г. в ЕС трябва да бъдат трудово заети.

• Всяка година най-малко 60% от всички възрастни трябва да участват в обучение.

• Броят на хората, изложени на риск от бедност или социално изключване, трябва да намалее с поне 15 милиона души.

Тези три цели трябва да бъдат постигнати до 2030 г. Те са в сферите на заетостта, уменията и социалната закрила.

Това са водещите цели от плана за действие по Европейския стълб на социалните права и бяха представени днес от Еврокомисията.

Амбицията на Брюксел за силна социална Европа се съсредоточава върху работните места и уменията за бъдещето и проправя пътя за справедливо, приобщаващо и устойчиво социално-икономическо възстановяване. Конкретните действия за по-нататъшно прилагане на принципите на Европейския стълб на социалните права трябва да бъдат под формата на съвместно усилие на страните от ЕС с активното участие на социалните партньори и гражданското общество.

Препоръка за подкрепа на заетостта след кризата

Комисията вече започна да прилага принципите на Стълба на социалните права. През 2020 г. тя предложи инициативи като подкрепа за младежката заетост и адекватни минимални заплати. Днес тя представя и препоръка за ефективна активна подкрепа за заетостта след кризата, предизвикана от COVID-19 (EASE). Целта е подпомагане на възстановяването и създаването на работни места.

„Сред основните ни приоритети е създаването на работни места, както и гарантирането, че хората притежават подходящи умения за тези работни места. Това е целта на EASE“, изтъкна еврокомисарят по заетостта Никола Шмит.

Той очаква на Социалната среща на върха през май да бъде постигнат подновен ангажимент по отношение на социалните права. Форумът е организиран от португалското председателство на ЕС и ще се състои в град Порто.

С EASE се насърчава създаването на работни места и преходът от западащи към разрастващи се сектори, по-специално в сферата на цифровите и зелените технологии. Тези нови мерки трябва да съдържат три елемента:

• 1. Стимули за наемане на работа и подкрепа за предприемачеството;

• 2. Повишаване на квалификацията и възможности за преквалификация;

• 3. Засилена подкрепа от службите по заетостта.

На разположение са средства от ЕС, включително от Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ) и Европейския социален фонд плюс (ЕСФ+). Така страните членки ще бъдат подпомогнати да финансират своите мерки по линия на EASE.