Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" отново обяви критика на Кремъл Алексей Навални за "затворник заради убежденията си", след като преди няколко месеца му отне този статут. Организацията се извини за взетото преди това решение. 

Освен това от "Амнести интернешънъл" ще преразгледат определението, което ползва, за да обозначава хора по този начин. Този статут предполага, че "Амнести" води кампания за незабавното му освобождаване, тъй като смята, че мотивите за присъдата му (през февруари руски съд замени стара условна с ефективна от 2.5 години) са политически.

Аргументът да се вземе това решение за Навални през февруари бе, че той е правил изказвания, съдържащи дискриминация и вероятно омраза, през 2007 и 2008 г. Едва предишния месец, след кацането на Навални от Германия в Русия, той бе обявен за преследван заради убежденията си. След това, когато "Амнести интернешънъл" оттегли този статут, някои руски медии свързаха решението с кампания, водена с помощта на руските власти, а "Амнести интернешънъл" даде за пример Нелсън Мандела, призовавал в миналото към насилие (и следователно лишен от този статут).

Изказванията на Навални от миналото остават укорими и организацията не се идентифицира с политическата му програма, но иска правата му (включително на медицинска грижа) да се признаят от руските власти.