Министрите на ГЕРБ, начело с премиера Бойко Борисов, отказаха да се явят на редовния петъчен парламентарен контрол. Вкупом. Това наложи и неговото отлагане. Мотиви – няма.

Това стана ясно още рано тази сутрин, когато на сайта на Народното събрание не бе публикувана, както обикновено, програмата с реда на министрите, които ще отговарят на депутатски въпроси и съответните питания.

Въпроси е имало към десет министри, начело с министър-председателя Бойко Борисов. Той няма да се яви, защото е посочил „отпуск по болест“, въпреки че вчера Борисов провеждаше извънредно заседание на Министерския съвет, показва документът, в който са описани отказите, с който Клуб Z разполага.

В отпуск се оказа и социалната министърка Деница Сачева. 

За отказа на останалите няма мотиви, като по правилник те не са и длъжни да посочат такива.

Така че „поради непотвърдено участие“ контролът пропадна.

С такова „непотвърдено участие“ са: вицепремиерът Томислав Дончев, вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова, министърът на финансите Кирил Ананиев, министърът на образованието Красимир Вълчев, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, министърът на вътрешните работи Христо Терзийски, министърът на регионалното развитие Петя Аврамова, министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Припомняме, че министрите в оставка вече на няколко пъти демонстрираха отношението си към 45-ото народно събрание, в което ГЕРБ е в изолация. Пленарната зала напуснаха демонстративно в първата седмица Дончев и Ананиев, а вчера и Теменужка Петкова - но след като първо се накара на депутатите по темата с назначенията, които властта прави в държавните бордове в момента.

Според правилника отлагане може да има – но само в 7-дневен срок. Тоест би следвало да се явят другата седмица.