Новото предложение за председател на Централната избирателна комисия е Камелия Нейкова - говорител на комисията между 2014-2019 г. Номинацията й дойде от  "Има такъв народ" по време на консултациите при президента Румен Радев днес.

Камелия Нейкова бе номинация на БСП през 2014 г. Тя има богат опит като председател и на общинската, и на районната избирателна комисия в Русе. Участвала е като член на ЦИК в избора за Европарламент и за 41-то НС през 2009 г. Тя бе и експерт към комисията по изготвянето на измененията в Изборен кодекс. Нейкова бе заместник-министър на отбраната в мандата на Николай Цонев (2008-2009 г.). После влезе в партията му "Нова алтернатива".

Кандидатурата на Нейкова бе подкрепена от всички други партии без ГЕРБ - но управляващата партия ще има зам.-председател, въпреки заявеното от председателката на ПГ Десислава Атанасова, че са готови да имат и само четирима редови членове в комисията. Президентът обаче настоя законът да се спазва и Димитър Димитров ще е зам.-председателят на ГЕРБ в изборния орган.

Самата Нейкова благодари по-късно за гласуваното доверие и заяви, че тази ЦИК "трябва да започне с летящ старт".

"Изборите са много скоро. Както се чува, ще са на 11 юли, което означава, че още в първите дни трябва да започнем с решения. Някои от срокове са 57 дни други, 53 дни. Предстои ни усилена работа. Всички знаем, че като че ли винаги така се случва на ЦИК. Новите промени в Изборния кодекс са предизвикателство“, каза още тя.

Нейкова е привърженик на машинното гласуване, според нея то ще улесни работата на членовете на СИК, но подчерта, че въпросът за логистиката е много важен.

Всички срещу ГЕРБ - саборитали вота

Тази седмица първата партия в парламента оттегли своята кандидатура за председател - Красимир Ципов, като лидерът Бойко Борисов посочи, че останалите партии в парламента се опитват да създадат "капан" за ГЕРБ. Този довод изтъкна и Десислава Атанасова тази сутрин.

"Единствено коалиция ГЕРБ-СДС представи своя кабинет и кандидатура за председател на ЦИК. С ясното съзнание, че този човек трябва да работи при условия, при които не може да взима еднолични решения, ще трябва да носи отговорност за един Изборен кодекс, който според нас е с противоконституционни текстове. Тук сме, за да потвърдим, че нашето предложение за зам.-председател е Димитър Димитров", заяви тя.

Другите партии обвиниха ГЕРБ в опит за саботиране на изборния процес. Мая Манолова от "Изправи се! Мутри вън!" поиска и санкции - ГЕРБ да получи само трима членове на ЦИК.

"Вие нарушавате правилата, подавайки друго име извън тези срокове и е редно да си понесете последствията за поведението, което демонстрирате абсолютно целенасочено, с цел бойкотирате процеса на създаване на ЦИК. Ако се токазвате от мястото на ръководството, посочили сте трима членове, има процедура по какъв начин се заемат. Наглостта, неуважението към останалите и нарушаването на процедурите и правилата трябва да бъдат санкционирани", заяви тя.

Президентът Румен Радев обаче пресече тези нейни амбиции и заяви, че ГЕРБ ще получи подобаващите й се четирима членове на комисията.

Тошко Йорданов от "Има такъв народ" попита дали е възможно да се състави ЦИК без председател - отговорът беше, че това е в нарушение на закона.

Лидерът на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов посочи, че ГЕРБ създава хаос и се опитва да бламира изборните процеси.

"Видяхме в един от лайфовете на Борисов, който поръчва на своите хора да гласуват с 200 всичко, за да доведат до провал изборния процес. Това беше изрично казано. Видяхме от ГЕРБ как застъпват позици, които самите те не подкрепят, само за да търсят хаос. Видяхме как ГЕРБ бламира комисията по проверката, за да не се чуе какво се казва там", подчерта той.