ГЕРБ оттегли днес кандидатурата на Красимир Ципов за председател на Централната избирателна комисия. Часове по-късно президентът Румен Радев свика спешни допълнителни консултации с парламентарно представените партии утре от 9 часа за определяне на нов кандидат на мястото на Ципов, който беше единственият номиниран за поста.

Министър-председателят в оставка Бойко Борисов заяви, че приемайки кандидатурата на Ципов, без да представят свои кандидати за ръководител на комисията, другите партии са устроили капан на ГЕРБ, за да го натоварят с отговорността за евентуални неблагополучия в предстоящите на 11 юли предсрочни парламентарни избори.

"Това не е случайно. Това е капан. И вие скочихте в него"- каза Борисов, цитирайки свой вчерашен разговор със съпартийците си, които го уведомили, че ще имат председател на ЦИК.

Борисов свика извънредна пресконференция на партията си, докато в страната започнаха честванията на 6 май.

„Предложението ни е да оттеглим г-н Ципов. И то не защото не искаме да носим отговорност - каза Борисов. - Видях вчера как се споглеждат партиите при Радев и как са се сговорили. Ние обжалваме този избирателен закон, а те не предлагат председател на ЦИК, нито секретар. Какво ще стане практически – утре няма да има видеонаблюдение в секциите и ще кажат, че ние не сме се справили“.

Според него Ципов ще е уязвим, защото останалите партии ще имат мнозинство в ЦИК и могат да задължават Ципов да подписва договори, които после да го направят уязвим, добави премиерът в оставка.

„Това може да е за машини, за видеонаблюдение, за всичко, което ние протестираме пред Конституционния съд”, смята Борисов.

ГЕРБ оспорва в Конституционния съд промените в Изборния кодекс, приети от 45-я парламент, който президентът Румен Радев се очаква да разпусне другата седмица. Радев започна вчера консултации с партиите за състава на новата ЦИК, която те трябва да предложат, а той да назначи според промените в кодекса.

Самият Ципов, бивш зам.-министър на вътрешните работи и бивш депутат от ГЕРБ, каза, че с опита който има, не се страхува да поеме отговорност като председател на комисията, но въпреки това сам е предложил на Борисов дали да не оттегли кандидатурата си, предвид създалата се политическа ситуация.

„Във връзка с приетите от 45-ото Народно събрание изменения в Изборния кодекс и утвърдените от президента правила за провеждане на публични консултации и процедура за назначаване на състава на Централната избирателна комисия, на 7-и май от 09.00 часа на „Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев ще проведе изслушване на предложените от парламентарно представените партии и коалиции кандидати за членове и ръководство на ЦИК" - се казва в съобщение на президентството разпространено днес след обяд. 

"Не го познавам"

"Не го познавам - каза Борисов, помолен да коментира вчерашните твърдения на бизнесмена Светослав Илчовски в парламентарната комисия по ревизията, че бил жертва на изнудване от страна на ГЕРБ. - Аз се занимавам с политика. И коментирам политически действия. Те (опонентите му - б.р.) се видя, че нито имат програма, нито имат политически действия. Излъгаха и за субсидии, и за мажоритарен...каквото поеха като ангажимент, за всичко излъгаха или не го направиха, то е едно и също".

Наричайки обвиненията на Илчовски "подгрети стари манджи", той добави, че ГЕРБ също има какво да внесе в комисията по ревизията и след като знае "как ни подготвиха целия капан", през лятото, т.е. до изборите, ще знае "какво ще следва".

"Те ще извадят още кошаревски свидетели, платили са на хората да идат да говорят- каза Борисов. - Да продължават така. Това да им е програмата, това да им е предизборната кампания. Досега всеки, който ме е атакувал, е изгубил изборите".

Илчовски, крупен земевладелец, каза пред комисията вчера, че бил заплашван с "нашите прокурори" от министърката на териториалното развитие Петя Аврамова, за да спре да изкупува земи. Той заяви и че е бил изнудван да плаща "такса спокойствие" от шестцифрени суми годишно от старозагорския производител на пилешко месо Иван Ангелов - Пилето, когото представи като наместник, който пере пари за ГЕРБ.

Намерен по телефона от бТВ днес, Ангелов каза по повод твърденията на Илчовски:

"Не съм в България. Този човек е идиот и наркоман. Няма да коментирам. Луд човек!"

Председателката на комисията Мая Манолова каза, че изслушването на Илчовски ще продължи утре и депутатите в нея ще решат утре къде да изпратят получените сигнали.