ЕС ще изпраща авангард, който би могъл да бъде първоначален отговор в случай, че на Съюза се наложи да се изправи пред извънредна криза.

Това предложение е било направено днес от няколко страни членки на ЕС по време на Съвет „Външни работи (отбрана)“ в Брюксел. В него участваха министрите на отбраната на 27-те държави.

Всъщност идеята не е нова и е фигурирала и преди в някои документи, стана ясно от думите на върховния представител на ЕС по външните работи и политика на сигурност Жозеп Борел.

Авангардът е бил обсъждан в контекста на необходимостта ЕС да бъде по-добре подготвен за военните си операции. А тази подготовка е част от Стратегическия компас, който трябва да разработи военната автономия на Съюза. Борел се надява да го представи до ноември, а Съветът да го одобри до март 2022 г.

Предложгението за авангарда не трябва да се разглежда като изолирано от другите идеи, допълни Борел в отговор на журналистически въпрос. Той изтъкна, че би било добре ЕС да разполага с резерв, който би могъл да бъде незабавно мобилизиран. Такава е била идеята за бойните групи. Те са създадени през 2007 г., но досега така и не са били използвани – най-вече по причини от политическо естество.

При обсъждането на Стратегическия компас министрите са се фокусирали върху управлението на кризите. Направеният през 2020 г. анализ на заплахите показва, че ЕС трябва да бъде готов за бъдещи кризи и да действа бързо.

Съюзът трябва да бъде по-ефективен и да взема по-бързо решения, каза Борел. Той посочи, че това се отнася и за по-бързото започване на военни операции в рамките на Общата политика за сигурност и отбрана (ОПСО) и осигуряването на достатъчно персонал.

Необходима е по-голяма гъвкавост, добави първият дипломат на ЕС. Гражданските и военни мисии на ЕС трябва да бъдат по-добре адаптирани към нуждите на всяка криза. Всяка криза се отличава от други. Това може да означава повече координиране и сътрудничество с други военни операции, някои от които се оглавяват от ЕС, а други – от негови страни членки. 

Сред най-важните обсъдени въпроси е било искането на правителството на Мозамбик за военно-тренировъчна мисия на ЕС. Тя трябва да бъде в помощ на борбата с ислямистките бунтовници в провинция Кабу Делгаду, Португалия (която е биша метрополия на Мозамбик – б.р.) вече е изпратила там военни инструктори. Това обаче трябва да се счита за предварителна мисия, уточни Борел. Португалските инструктори в африканската страна ще бъдат част от мисия на ЕС, ако такава бъде одобрена. Иначе от Лисабон са предложили половината от персонала за евентуална операция в Мозамбик.

„Ако не можем да изпратим тази мисия до края на годината, няма да смятам това за добър резултат“, каза Борел.

Часове преди срещата на министрите на отбраната Съветът на ЕС прие исканията на Норвегия, САЩ и Канада да бъдат поканени за участие в проекта „Военна мобилност“ по линия на Постоянното структурирано сътрудничество (ПСС или PESCO). Това е е стратегическа платформа, даваща възможност за бързо и безпрепятствено движение на военен персонал и активи в целия Европейски съюз - било с железопътен, автомобилен, въздушен или морски транспорт.

За първи път в този проект са поканени страни извън ЕС, отбеляза Борел. Сега поканата трябва да бъде официално отпарвена от Ниерландия, която е координатор на „Военна мобилност“.

Това бе първата от август 2020 г. среща на министрите на отбраната от ЕС. В нея участва и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

От името на България участва д-р Ася Цветанова, представител в Комитета по политика и сигурност на ЕС.