„Призоваваме всички страни, произвеждащи ваксини, да разрешат износа и да избегнат мерки, прекъсващи веригите за доставки.“

Този апел отправи днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя произнесе реч пред участниците в конференцията „За състоянието на съюза“ в Европейския университетски институт (ЕУИ) във Флоренция.

Фон дер Лайен е убедена, че ЕС ще успее да постигне целта си – доставката на достатъчно дози, така че вече през юли да бъдат ваксинирани 70 на сто от възрастното население на Съюза. И допълни, че пообна цел са си поставили САЩ, което само показва колко си приличат двете ваксинационни кампании.

„Европа постигна този успех, като остана отворена за света. Докато други оставиха производството на ваксини за себе си, Европа е най-големият им износител за целия свят. Досега над 200 милиона произведени в Европа дози бяха доставени за останалия свят. Европа изнася почти толкова ваксини, колкото има и за своите граждани. Нека бъдем ясни - Европа е единственият демократичен регион в света, изнасящ ваксини в големи количества“, отбеляза Фон дер Лайен.

ЕС е готов също така да обсъди всяко предложение за ефективно и прагматично справяне с кризата. И затова е готов да обсъди как предложението на САЩ за отмяна на защита на интелектуалната собственост за ваксини срещу COVID-19 (всъщност става дума за отпадането на патентите – б.р.) може да помогне за постигането на тази цел.

Близо 200 милиона дози за разпределени до този момент в ЕС, каза председателят на Комисията. Това стига за ваксинирането поне с една доза на над половината от възрастното население. До това не могат да се доближат нито Русия, нито Китай.

„Докато говоря, ваксинираме всяка секунда по 30 европейци. Това означава, че от началото на речта ми (около 11-ата минута – б.р.) по една доза са получили над 12 000 души. Европа никога не е виждала такова нещо - масова ваксинационна кампания в континентален мащаб“, посочи с гордост Урсула фон дер Лайен.

Причина за това по думите е мобилизирането на целия континент – от малки болници до големи ваксинационни центрове.

Днес в Европа биват ваксинирани над 3 милиона души дневно.

„Европа е история на нови начала. След всяка криза идва европейско Възраждане“, продължи Фон дер Лайен и изтъкна, че Флоренция е градът на Ренесанса.

Урсула фон дер Лайен предложи провеждането на световна среща на Г-20, посветена на здравеопазването по-късно този месец в Рим. Председателката на ЕК ще бъде неин домакин заедно с италианския премиер Марио Драги.

Мотото на Европа: „Загрижени сме“

Фон дер Лайен не пропусна, както обикновено, да даде исторически пример. И разказа за селцето Барбиана, близо до Флоренция, на хълма край което имало училище. През 60-те г. на ХХ век младият учител Лоренцо Милани написал на стената му две думи на английски език: I care („Загрижен съм“).

„И тази година милиони европейци казаха: „Загрижен съм“ със своите действия. Те бяха доброволци. Те помогнаха на съседа в нужда. Или просто сложиха маски, за да пазят хората около себе си. През тази година на пандемия и след нея това трябва да бъде мотото и на Европа: „Загрижен съм, загрижени сме“. Това е най-важният урок, който, надявам се, можем да извлечем от кризата. Загрижени сме за най-слабите сред нас. Загрижени сме за нашите съседи. Загрижени сме за нашата планета. И сме загрижени за бъдещите поколения“, заяви Фон дер Лайен.

И точно по тази причина в неделя, 9 май, когато е Денят на Европа, ще бъде дадено началото на Конференцията за бъдещето на Европа.

Председателката на ЕК посочи и другото голямо предизвикателство, което ще остане след края на пандемията. Това са климатичните промени. Фон дер Лайен призова САЩ да се присъединят към ЕС в мерките за постигане на нулеви емисии.

„Нека създадем мощен трансатлантически съюз за климатична неутралност „2050“, предложи тя.