Нямаше "мутри вън", но имаше "метете само отгоре надолу".

Президентът Румен Радев не изпусна поредния официален повод днес, за да призове, макар и иносказателно, за политическа промяна. 

В послание по случай Деня на храбростта държавният глава използва цитат от един от най-почитаните български офицери в миналото, за да апелира държавната "стълба" да бъде метена "усърдно и чисто" и "отгоре надолу".

Радев призова и за национално единение на фона на правителствената криза, насред която България посреща 6 май. 

"В българските летописи има безчет победи на нашата войска, има и трагични поражения, но няма малодушни капитулации. Всички национални крушения започват с разкол помежду ни. Всички наши победи са рожба на единението" - каза Радев в предварително записаното си обръщение.

В него главнокомандващият и бивш боен пилот Радев поздрави доскорошните си колеги, военните, с празника им и припомни думите на легендарния полковник Борис Дрангов:

“За да побеждава, България трябва да се води от възвишени характери, а не от безмълвни, роболепни самопоклонци. Причина за изчезване на всяко държавно устройство е безгрижието в развалата. Помнете и усърдно, чисто метете стълбата само отгоре надолу!”

В подобно изказване във фейсбук по-рано днес министър-председателят в оставка Бойко Борисов се възмути от "малодушието и надменността" в актуалната българска политика. 

 
Тази година традиционният Гергьовски парад в София беше съкратен до церемония пред гроба на Незнайния воин, дефиле на представителни части и авиошоу, на които присъстваха Радев и министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Демонстрации на умения и бойна техника имаше на различни места в страната като полигона Црънча, Казанлък, Варна, авиобаза Граф Игнатиево.
 
 

"Надявам се при следващите избори да имаме правителство. Това е дълг на политиците" - коментира президентът за Нова телевизия по време на парада.

Запитан за датата на вота - 11 юли, когато е и финалът на Европейското по футбол, той каза: „Чудесно, значи всички ще си бъдат вкъщи”.