Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

ФИФА и УЕФА са отправили запитване към БФС за оттеглената от Борислав Михайлов оставка като президент на футболната ни централа, личи от пост на специалиста по спортно право Георги Градев във фейсбук.

Градев е публикувал писмото, на което се вижда, че е пратено на 4 май и е подписано от заместник-генералния секретар на ФИФА Матиас Графстрьом и от заемащия същата длъжност в УЕФА Кевин Ламур. То е адресирано до изпълнителния директор Борислав Попов.

Двамата искат обяснение на събитията от миналата сряда, когато Михайлов изненадващо се появи на заседание на Изпълкома на БФС и заяви, че е променил намерението си отпреди година и половина. Желае да остане и довърши мандата си, изтичащ през февруари 2022 г. Насроченият за 25 юни предсрочен конгрес бе отменен.

В тази връзка Графстрьом и Ламур питат според кой член от Устава на БФС и съответното законодателство в България, ИК е одобрил решението на Михайлов да се върне на поста. Двамата припомнят станалото през есента на 2019 г., когато Боби подаде оставка. И събитията след това.

Вратарят на Четвъртите в света подписа оставка на 18 октомври 2019 г. Това стана след злополучния мач България - Англия (0:6), помрачен от расистки прояви на част от публиката. Михайлов бе призован да напусне от премиера Бойко Борисов и спортния министър Красен Кралев. Те официално заявиха, че правителството спира да работи с БФС докато той е президент.

Михайлов каза на брифинг след сбирката на ИК тогава, че си тръгва по собствено желание, не под натиск, и решението му е окончателно. Междувременно в БФС бяха влезли ГДБОП и прокуратурата. Започна проверка. Част от членовете на ИК също подадоха оставки (тогава се твърдеше, че са всички, но наскоро се оказа, че не е така). За и.д. шеф бе избран един от вицепрезидентите - дългогодишният международник Михаил Касабов.

Изборен конгрес бе насробен за началото на юни 2020 г., но беше отменен заради пандемията. Това се случи и с втората дата през декември.

От началото на годината във футболните среди започна да се говори, че БФС не е много склонен да проведе общото събрание на 25 юни, още повече новото ръководство щяло да остане само до февруари 2022 г., тъй като по устав (няма такъв текст там, бел. ред.) скоро трябвало да има и редовен конгрес.

Заговори се също, че Михайлов можел да оттегли оставката си. Малцина вярваха, но това стана факт - ден след брифинг на Димитър Бербатов, на който бившият голмайстор на Висшата лига афишира кандидатурата си за 25 юни. 

Борислав Михайлов отрече завоя в намеренията му да има общо с Бербатов, тъй като той не му бил "таргет". Отрече и връзка с политическата криза в страната.

В понеделник, по време на първата от двете пресконференции на ГЕРБ за деня, Бойко Борисов коментира със сарказъм оттеглената оставка от Михайлов. Той я сравни със завръщанията в политиката и парламента на Арман Бабикян, Татяна Дончева, Мая Манолова...

"Абсолютно нормално е на този фон да се върне и Борислав Михайлов. Нали не ме държите и за това отговорен?"

Че БФС може да има проблеми с УЕФА и ФИФА заради хода на бившия вратар предупредиха юристи още в края на миналата седмица. Според някои от тях той няма право на това - с подадената оставка съдбата му трябвало да се реши вече само от конгрес. 

Напускането на Михайлов преди година и половина беше посрещнато с облекчение във футболния свят - заради расисткия скандал. Някои големи медии, най-вече в Англия, с не по-малка изненада от българските отразиха новината от миналата сряда.

Малко по-късно днес БФС разпространи следното съобщение по повод писмото на ФИФА и УЕФА:

На 4 май 2021 г. по електронен път в Българския футболен съюз е постъпило запитване от страна на ФИФА и УЕФА относно текущата ситуация във федерацията вследствие на оттеглената оставка от страна на Борислав Михайлов.

Това писмо е продължение на постоянната комуникация между БФС и двете футболни централи, започнала на 19 октомври 2019 г. относно събитията в съюза след оставката на Борислав Михайлов на 18 октомври 2019 г. БФС своевременно е предоставял информация, включително документи, относно актуалните промени и резултатите от извършените и приключени проверки от прокуратурата. 

Предвид поредицата от официални неработни дни в страната, становището на БФС по новото запитване ще бъде изпратено до международните футболни институции в началото на следващата седмица.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.