Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) започна преглед на ваксината (Vero Cell) Inactivated, разработена от китайската компания "Синовак".

Кандидатът от ЕС, подал молба за прегледа, е компанията Life'On S.r.l.

Решението за започване на прегледа се основава на предварителните резултати от лабораторни (неклинични данни) и клинични проучвания. Те показват, че китайската ваксина задейства производството на антитела, насочени срещу SARS-CoV-2 - вирусът, причиняващ COVID-19. Препаратът може да помогне за защита срещу заболяването.

От ЕАЛ ще извършат оценка на данните, след като те станат налични, за да бъде преценено дали ползите са повече от рисковете. Прегледът ще продължи, докато бъдат събрани достатъчно доказателства, въз основа на които да бъде подадена молба за излизане на пазара.

Също така ще бъде оценено дали (Vero Cell) Inactivated изпълнява стандартите на ЕС за ефективност, безопасност и качество. От ЕАЛ не могат да кажат в какъв срок ще стане това, но изтъкват, че оценката на евентуална молба за достъп до пазара ще отнеме по-малко време от обикновеното поради свършената по време на прегледа работа.

Как се очаква да действа ваксината

Очакванията са (Vero Cell) Inactivated  да подготви тялото да се защити срещу заразяване със SARS-CoV-2. Ваксината съдържа вируса, който не може да бъде деактивиран, т.е. убит, и не може да причинява заболяването. Препаратът съдържа и адювант – вещество, спомагащо за засилването на имунния отговор на ваксината.

Когато (Vero Cell) Inactivated бъде поставена на човек, имунната му система идентифицира деактивирания вирус като чуждо тяло и произвежда антитела срещу него. Ако след това инжектираното лице влезе в контакт със SARS-CoV-2, имунната система ще разпознае вируса и ще бъде готова да защитава тялото срещу него.