Унгарският премиер Виктор Орбан беше инжектиран с ваксината срещу COVID-19, разработена от китайската лаборатория "Синофарм".

Това съобщи самият Орбан на официалната си страница във Фейсбук, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Ваксиниран", пише Орбан в съобщението, придружено от снимки на инжектирането му и лекар, показващ кутията с китайската ваксина.

На 16 февруари Унгария стана първата държава членка на ЕС, която получи дози от „Синовак“ - ваксина срещу COVID-19, произведена в Китай.

Самолет с 550 000 дози от ваксината, произведена от държавната китайска компания „Синофарм“, се приземи в Будапеща с полет от Пекин. Доставката е достатъчна за ваксиниране на 275 000 души с препарата, който се прилага на две дози, обяви на пресконференция представител на департамента по епидемиология в националния център по обществено здравеопазване.

През следващите четири месеца Унгария очаква да получи общо 5 милиона дози от ваксината на „Синофарм“. Будапеща търсеше начини да закупи ваксини от държави извън програмата на ЕС за общи поръчки, като изтъква, че забавянето в тези доставки води до загуба на човешки живот.