Премиерът Бойко Борисов и здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов заявиха, че в България е приключила с третата вълна на COVID-19. Те присъстваха при доставянето на над 200 хиляди ваксини на "Пфайзер"/"Бионтех".

Борисов се позова и на данни на института „Роберт Кох”, според които страната ни вече не сред тези с висок риск за коронавирус:

„Искам още веднъж на благодаря на Европейската комисия, на големите държави членки. Използвам случая да се обърна към моите критици... Има няколко вида риск. Ние досега бяхме в зона с държави с висок риск - Франция, Унгария, Хърватия, Словения... От тази нощ сме при нискорисковите, където са Гърция и Малта.”

Той призова Ангелов да се увеличи темпът на ваксиниране - на над 30 хиляди души на ден.

Борисов призова критиците му да погледнат с какви мерки останалите държави са на нивото на България.

„Ние сме заедно с Австрия, в която от октомври има пълен локдаун, забрана да се излиза от домовете, пускане на SMS-и, неработещи фризьорски салони...За Гърция да не говорим.  Можем да кажем с чест, че сме приключили и третата вълна с намаляването на заболелите. Щом "Роберт Кох" ни вади от рисковата група, можем да оставим фактите да говорят сами. Нали така?”, каза още той.

„Тези усилия не са малки. Искам да се знаят тези неща. Какво щеше да стане при 6-7-8 хиляди заболели на ден? Както стана в приятелска Турция. Да бяхте вързани вкъщи до 21 май! Хайде да сравняваме, нали обичаме да сравняваме! Много ми ядохте ушите... Да извадиш от другите държави тези ваксини, за да дойдат за българите, ми струва много бели коси, докато стане. Благодарности за хората, които го направиха. Аз си знам какво ми е било и никой не ме питал как съм се справял. С граници, с ваксини... Моята глава само знае какво ми е струвало това”, рече Борисов.

Борисов се скара на журналистите, че го питат за политическата ситуация, а не за ваксини. Благодари персонално на лидери в ЕС като Урсула фор дер Лайен, Давид Сасоли, Вера Йоурова и т.н. Изведнъж отиде в друга тема - за последните три дни имало 323 опита за влизане на нелегални емигранти в България. Така благодари и на граничарите, нарече ги "славни":

"Натискът е страховит, нападат отвсякъде, от Гърция, от Турция!"

Последното отново бе заради неговите опоненти. 

След което все пак заговори и за политика. Нападна новия изборен закон, за ЦИК, за видеонаблюдението...

"В желанието си да мъстят, аз не знам защо. Не знам защо, но се сговарят. Идвам на темата ЦИК. Там пък чух че, ако не се сговорят петте партии, тука вече излиза много наяве, че за всичко друго се сговориха, ама за правителство - не. Да има служебно правителство. Естествено, че председател на ЦИК трябва да е първата политическа сила. Така сочи демокрацията."

Ще "джуркаме топчета" със сферата на Канал 1 за спортния тотализатор, за да определяме председател на ЦИК, допълни премиерът. Българският народ е мъдър и той наблюдава, посочи той.

"Готвим се за всичко. Аз като спортист знам, че дори съдията да ти пречи, ако си достатъчно добър, ще спечелиш."

Прогнозира, че човек от партията на Слави Трифонов ще стане шеф на ЦИК.

По думите му държавата дала пари на пенсионерите от битката с контрабандата. За финал се обърна към симпатизантите на ГЕРБ да не отвръщат с протести на протестите. 

Костадин Ангелов добави, че организацията със "зелените коридори" ще продължи до 9 май, такава, каквато е в момента. В началото на следващата седмица ще се направи анализ на необходимите бройки за фазите и за личните лекари.  

„Ако имаме достатъчно количество ваксини, което да обезпечи ваксинирането по фазите и остават бройки ваксини, „зелените коридори” могат да бъдат удължени”, обясни той.

По думите на проф. Ангелов към препаратите срещу COVID-19 има „огромен интерес" в големите населени места. В малките градове обаче той бил по-нисък.

Здравният министър в оставка обяви, че от 10 май в информационната система стартира модул, с който личните лекари ще могат да подават заявка за желаните от тях ваксини и така ще се състави график за получаване.

Пратката с ваксини на "Пфайзер"/"Бионтех", която пристигна тази сутрин, ще бъде разпределена до всички здравни инспекции в страната по изготвено предварително разпределение.

По думите на проф. Ангелов на ден ваксинираните могат да достигнат и 50 000. Според него е важно да се осигурят достатъчно количества препарати за личните лекари, които да имунизират.

„Считам, че проведохме достатъчно силна комуникационна кампания за ваксините. Когато започнахме процеса по ваксиниране, ние бяхме с един от най-ниския процент желаещи да се ваксинират в Европа. Сега се видя, че повече от 65% от българите желаят да се имунизират”, уточни здравният министър в оставка.

Проф. Ангелов прогнозира, че болничната система в страната ще се съвзема дълго време след коронавируса.

„За да функционира една система най-важни са хората. Те в момента са много уморени. Въпреки всичко колегите се справят. България не усети как мина третата вълна на COVID-19. Ние си знаехме какво се случваше, но нашите медици се справиха”, заключи медикът.