Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Евролидерите са на преобладаващо мнение, че имунизационният паспорт, получен след ваксиниране срещу COVID-19, трябва на този етап да бъде само медицински документ, а не за пътуване. Това съобщиха за Клуб Z дипломатически източници в Брюксел.

Този въпрос е сред най-обсъжданите на днешния Европейски съвет, посветен на борбата срещу коронавируса. Ръководителите на страните членки провеждат видеоконференция. В нея участват също председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и върховният представител за външната политика Жозеп Борел.

Границите в рамките на ЕС трябва да останат отворени, смятат лидерите. Те обаче призоваха за ограничения на маловажните пътувания – както в рамките на Съюза, така от и до трети страни.

Страните членки поискаха също по-голяма прозрачност и по-ясно разписание на доставките на ваксините.

Същевременно стана ясно, че държавите от ЕС единодушно са се споразумели да създадат обща рамка за извършването на бързи антигенни тестове и взаимното признаване на тестовете срещу COVID-19 в целия Европейски съюз. Това е станало по отправена наскоро от Съвета на ЕС препоръка.

Признаването на тестовете е основен инструмент за ограничаване на резпространението на вируса и гарантиране за плавното функциониране на вътрешния пазар.

Взаимното признаване на резултатите от тестовете за заразата SARS-CoV2, извършени от сертифицирани медицински служители, пък е изключително важно за движението през границите и трансграничното проследяване и лечение.

Споразумението е постигнато по препоръка на Съвета. То включва валидирането и взаимното признаване на бързи антигенни тестове и на RT-PCR тестове между страните членки, споделянето на стандартизиран набор от данни чрез дигитална платформа, разработването на общ списък от бързи антигенни тестове срещу COVID-19, даването на приоритет на извършването им и други ситуации.

Списъкът трябва да бъде достатъчно гъвкав, за да бъдат вкарвани и изкарвани тестовете, върху чиято ефективност се е отразил коронавирусът.

Ключови думи

Коментари

Giga Shadow's picture
Giga Shadow
Giga Shadow

Както беше написал един

Както беше написал един познат тия дни - ще трябва да разчитаме на "старите демокрации" относно безумията около ограничаването на правата. Разбира се той нямаше предвид древен Рим и древна Елада, а западноевропейските държави. Пълно безумие е да има привилегии произтичащи от "сертификат за ваксиниране", просто щото съдържанието на този псевдодокумент не е достатъчно показателно за безопасност, като едновременно с това изключва една голяма част от хората, които не са ваксинирани, но в същия момент са по-безопасни от ваксинираните, щото вече са се срещали с вируса през последните месеци. Но нещата си идват на мястото - антигенния тест ще е нещото което ще се приема за показателно, а не "сертификат за ваксиниране". И това си е съвсем естествено - не е важно дали си ваксиниран някога в миналото, А Е ВАЖНО дали антигенния тест (който ти се прави в момента) показва наличие на антитела. Ако той покаже, че имаш прилично ниво на антитела, това гарантира, че си безопасен за околните в този момент. А какво показва сертификата - нищо, показва че някога си бил ваксиниран, което не е гаранция за твоята безопасност към околните в настоящия момент. Т.е. може да си безопасен, но може и да не си безопасен в настоящия момент и това не се проверява щото е въведено тъпото правило "имаш ли сертификат, приемаме че си безопасен и не ни интересува имаш ли антитела и и мунитет в момента". Е, случва се - старите демокрации поне засега оправиха безумието с това безполезно извращение "привилегии произтичащи от "сертификат за ваксиниране" ".
Giga Shadow's picture
Giga Shadow
Giga Shadow

"Същевременно стана ясно, че

"Същевременно стана ясно, че държавите от ЕС единодушно са се споразумели да създадат обща рамка за извършването на бързи антигенни тестове и взаимното признаване на тестовете срещу COVID-19 в целия Европейски съюз. Това е станало по отправена наскоро от Съвета на ЕС препоръка."

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.