Германската партия "Зелените" изпреварва с три пункта консервативния блок на канцлера Ангела Меркел, сочат резултатите от проучване на социологическата агенция "Кантар", публикувани днес в "Билд ам зонтаг", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Според данните съюзът на Християндемократическия съюз и баварския Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС) би получил 24 на сто от гласовете, ако парламентарните избори бяха сега. Вотът е насрочен за 26 септември.

Подкрепата на "Зелените" е 27 на сто към момента, твърдят социолозите. Социалдемократите имат доверие на 15 % от населението, свободните демократи  - 11 на сто,  "Алтернатива за Германия" - 10 %), "Левите" - 7 % и други - 6 %.

Предишна анкета на същата агенция от 25 април констатира, че ХДС/ХСС отстъпва на "Зелените" само с един пункт - 27 срещу 28 на сто. А според резултатите на "Кантар" от 18 април консерваторите водят 29 на сто срещу 22 на сто за партията на природозащитниците. 

Според друга социологическа агенция - ИНСА - на 27 и 23 април позициите на ХДС/ХСС и "Зелените" са почти изравнени.

Съгласно изборното законодателство в Германия, за да бъде представена една партия в Бундестага, тя трябва да спечели поне 5 на сто от националния вот или да спечели мандати в поне три избирателни района. Парламентарно мнозинство може да се постигне и с подкрепа под 50 на сто, ако конкретната партия има повече гласове, отколкото другите водещи партии, взети заедно, посочи Ройтерс.