Аналена Бербок, 41-годишна бивша споритстка, завършила право в Хамбург и Лондон, е кандидатката за канцлер на Зелената партия. Тя е съпредседателка на Зелените заедно с Роберт Хабек и днес на специална среща на партията той й отстъпи лидерството за изборите през септември. 

За разлика от Хабек тя няма никакъв опит в управлението, но пък симпатиите сред зелените са на нейна страна и Хабек отчете това.

За първи път Зелената партия излъчва свой кандидат за канцлер. Шансовете Аналена да оглави правителство след парламентарните избори през септември далеч не са малки, тъй като по популярност Зелената партия настига ХДС/ХСС на Меркел и е втора в проучванията сред избирателите. Консерваторите пък няма да получат достатъчно гласове, за да управляват сами, а досегашните им коалиционни партньори – социалдемократите, гарантираха, "че вече няма да влизат в управлението с тях". Така че вероятността Зелените да са част от нова управляваща коалиция е почти 100%. При това съюз с консерваторите не е единствената възможност за тях да влязат във властта. Евентуална коалиция, която да застане начело на Германия за следващия мандат, може да се направи и от Зелената партия, либералната Свободно-демократическа партия и социалдемократите. Чисто математически би била възможна и коалиция между зелените, социалдемократите и бившите комунисти от Левицата, но реално това много трудно може да стане.

Дори и да се стигне до вариант съюз между зелени и консерватори, заради продължаващите спорове в ХДС и ХСС кой да е техният канцлер-кандидат, може да се стигне дотам, че Зелената партия да изпревари консерваторите и тогава Бербок със сигурност ще е канцлер.

Бербок бе избрана за съпредседателка на Зелената партия през 2018 година, като екопартията първа въведе новият принцип председателстващите партиите да са дуо от мъж и жена. Примерът им бе последван от социалдемократите. До 2018 Бербок бе малко позната, бившият външен министър от зелените Йошка Фишер дори недипломатично се изказа по неин адрес, че „е дошла от нищото“. 

Бербок е родена в Хановер, следвала е право в Германия и Англия, има две деца и живее в Потсдам. Тя е и бивша спортистка, играла е женски футбол и е била дори в националния отбор на Германия по скокове на трамплин, но прекратява кариерата си заради травма.

Член на Зелената партия става през 2005 година. През 2008 става референт за външната политика и политиката на сигурност към парламентарната фракция на Зелените. От 2009 до 2013 е председателка на бранденубргската фракция на Зелената партия. През 2013 е избрана за депутат. Избрана е за шефка на партията с 97% одобрение – най-високото при избори на партиен председател. 

Зелените са втората партия в Германия, която вече обяви кой е нейният кандидат за канцлер. Първи това направиха социалдемократите и издигнаха вицеканцлера Олаф Шолц. Сред консерваторите раздорът кой да е техният кандидат продължава и отговор ще дадат най-рано утре.