Инсинуациите, че президентът избира ЦИК и придобива над нея права са евтина пропаганда. Това коментира президентът Румен Радев по повод приетите промени в Изборния кодекс, които бяха обнародвани днес в извънреден брой на "Държавен вестник".

Ако има предсрочни избори, тази нова ЦИК трябва да започне работа веднага след разпускането на парламента. Това е залогът за успех, заяви Радев, цитиран от БНТ.

Доживяхме ГЕРБ да призовава президента Радев да наложи вето - нечувано невиждано, коментира още държавният глава по повод призивите за вето над поправките в Изборния кодекс.

Правителството на Борисов твърде дълго бавеше машинното гласуване, твърде дълго пречеше на българите в чужбина да гласуват, категоричен е Радев.

Вие какво искате - бавене и хаос или организация, попита риторично той. При положение, че отидем към вариант служебно правителство, няма тогава да мислим какво може да се направи, обясни Радев.

Относно предстоящото решение на БСП дали ще предложи правителство с третия мандат или ще се стигне до служебен кабинет, президентът отговори, че негова конституционна отговорност е да назначи служебно правителство, едва ако партиите в НС не успеят да сформират правителство.

Ще го направя само и единствено, ако стигнем до такава ситуация, категоричен е Радев.

Надявам се БСП да оползотворят тази възможност в опит да съставят правителство. Това е партия, която взема колективни решения, така че на този етап не може да се каже нищо, допълни Радев.

По-рано той излезе със статус за 1-ви май.

"Днес светът отбелязва Международния ден на труда и работническата солидарност. Един от празниците, които сплотяват отвъд националните граници и културите". Това написа в официалния си Фейсбук профил държавният глава Румен Радев по повод днешния празник 1 май.

Ето какво още пише президентът:

Уважението към труда е мерило за обществената справедливост. У нас в много региони и в много професии трудът е недооценен. Затова бих желал да поздравя хората, които отстояват правото на достойни условия на труд и справедливо заплащане.

Общество, в което пътят към успеха не минава през труда и съзиданието, а през корупцията и клиентелизма, е обречено на постоянна криза и неудовлетвореност. От нас зависи да я преодолеем.

Затова искам да благодаря на всички онези: бедни и заможни, хора на умствения и физическия труд, които с почтеност и усърдие градят и пазят България.

Честит Първи май, скъпи сънародници!