Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Взрив" на пристигащи руски шпиони в България е имало в периода декември 2014 - май 2015 г. Това заяви в „Тази сутрин“ по bTV журналистът Христо Грозев от британския разследващ сайт Bellingcat, който разследва отравянето на русия опозиционен лидер Алексей Навални. 

Според него до 2018 г. е нямало разбиране сред европейските следствени органи, не само в България, за съществуването на група за диверсии и убийства, създадена от Главното разузнавателно управление на Руската федерация. Грозев отбеляза, че след опита за отравяне на Сергей Скрипал е започнало по-съществено разследване. След тези събития от медията, за която работи, са разкрили имената на 12 души, свързани с ГРУ.

„След това много европейски страни започнаха да търсят в собствените си страни дали няма необяснени престъпления и да сравняват дали не са пристигали в държавите им тези хора, или такива с подобни паспорти. Така и Чехия, с голямо закъснение, откри какво се беше случило при взривовете в заводи за боеприпаси през 2014 г.“, допълни той. 

Според журналиста разследването в България е закъсняло с около година след събитията в Солсбъри.

Вчера от прокуратурата разкриха, че има сходство по четири от случаите на взривове в складове и заводи за производство на взривни вещества, оръжия и боеприпаси през последните десет години у нас. В държавното обвинение се посочва, че се разследва връзка между експлозиите и отравянето на оръжейния бос Емилиян Гебрев през 2015 г.

„При два от случаите, тези от 2015 г., връзката е много трудно да не бъде видима, защото ние забелязваме един „взрив“ от пристигания на шпиони от Русия – в периода от края на декември 2014 г. до края на май 2015 г. те са общо осем души. Тези, които ние сме верифицирали, също бяха назовани като заподозрени от прокуратурата. Те идват на групи по двама-трима, в дните преди два от взривовете“, разказа Грозев.

Той посочи, че разкритието на прокуратурата, че експлозиите са предшествани от пожари, е много важно и допълни, че този факт е убягнал на медията им.

„Има припокриване на групи от хора, но един човек присъства и при взривовете, и при Скрипал, и при Гебрев – ген.-майор Денис Сергеев, фалшивото му име е Сергей Федотов, с което той е пътувал в Англия, Чехия и България“, добави той. 

Грозев заяви, че версиите на чешките разследващи органи, българската прокуратура и оръжейното предприятие ЕМКО се различават заради политически и частни причини.

„Чехия посочи България и ЕМКО като най-вероятната цел на ГРУ, защото Чехия не иска да затваря всички политически врати за диалог с Русия, като признае, че на чешка територия са убити двама души в терористичен акт“, уточни журналистът.

Коментари

....

Интересно. Агресията на Голямата мечка не спира.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.