Горната камара на чешкия парламент – Сенатът, призова с резолюция правителството на страната да денонсира споразумението за приятелски отношения и сътрудничество с Руската федерация и да намали максимално броя на служителите в руското посолство в Прага, оставяйки на поста единствено руския посланик, предава агенция СТК, цитирана от Фокус.

Сенаторите приеха резолюция, в която експлозиите в складовете за боеприпаси в село Върбетице от 2014 г. се характеризират като „държавен акт на тероризъм срещу една от страните членки на ЕС, което означава срещу целия ЕС“. Прага обвини Москва за инцидента, припомня агенцията. Документът бе подкрепен от 67 от 72-ата присъстващи сенатори.

Горната камара също така препоръча на правителството да обсъди случая в Съвета за сигурност на ООН, както и в органите на НАТО и ЕС и да помоли страните членки за подкрепа и съдействие. Според Сената правителството трябва да използва „всички инструменти и възможности, които Чешката република има в резултат на членството си в тези организации“.

След четиричасово разискване сенаторите поискаха от правителството и да публикува информация за нападението във Върбетице през 2014 г., за да се предотврати разпространението на дезинформация.

Сенатът също препоръча на правителството да поиска финансова компенсация и обезщетение за жертвите и материалните щети след – съгласно оценката на медията - нападението на Руската федерация във Върбетице.

ЕС и НАТО подкрепят Прага

ЕС и НАТО изразиха в специални изявления подкрепата си за Чехия.

„ЕС осъжда незаконната дейност на територията на Чехия, която причини експлозиите във Върбетице през 2014 г. Тази дейност доведе до смъртта на двама чешки граждани, сериозна заплаха за гражданското население и огромни материални щети. ЕС се отнася много сериозно към заключенията на чешките власти, че извършители са агенти на руското военно разузнаване“, заяви Жозеп Борел – върховен представител на ЕС за външната политика.

Дипломат номер 1 осъди и несъразмерната според него реакция на Москва и последвалите заплахи срещу Прага. И предупреди, че подривните дейности на руското разузнаване срещу интересите на ЕС ще срещат решителен отговор.

Днес чешкият външен министър Якуб Кулханек е информирал Северноатлантическия съвет за дейността на руски агенти в страната му, довели до инцидента преди 7 години. Той потвърди, че извършителите на взрива са същите агенти, издирвани от Великобритания за отравянето с новичок на беглеца Сергей Скрипал през 2018 г.

Съюзниците са обезпокоени от продължаващата дестабилизираща дейност на Русия в евроатлантическото пространство. НАТО е изцяло солидарна с Чехия.