Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Вдигане на прага за регистрация на фирми, еднолични търговци и лица, упражняващи независима икономическа дейност от 50 000 лв. оборот на 166 000 лв. оборот предлага "Демократична България" с промени в Закона за ДДС.

Проектът вече е в деловоството на Народното събрание, макар засега да не изглежда твърде вероятно то да просъществува достатъчно дълго, за да може да се заеме с темата.

От обединението искат въвеждане на облекчен режим за регистрация по ДДС за микро- и малките предприятия, както и за физическите лица, упражняващи независима икономическа дейност. "Целта е те да си поемат глътка въздух в кризата и да инвестират в развитие на бизнеса, а не в администриране на дейността си", обясняват от ДБ в мотивите си. 

Припомня се, че според действащите правила регистрацията по ДДС е задължителна при достигане на 50 000 лв. облагаем оборот. Процедурата обаче е свързана с множество завишени изисквания - повишена счетоводна отчетност, подаване на месечни справки, декларации и дневници, които неминуемо водят и до завишени счетоводни разходи.

Според икономистите на коалицията резултатът от това към момента е, че много търговци се задържат под установения праг, за да избегнат регистрацията по ДДС. Ако въпросният праг бъде вдигнат, това би имало положителен ефект от “изсветляване“ на част от сивата икономика и повече данъчни приходи от ДДС в държавния бюджет, категорични са от ДБ.

Предложените промени няма да се отразят негативно на предприятията, които искат да ползват регистрация по ДДС, без да имат облагаем оборот над 166 хил. лв., защото се запазва възможността в закона за регистрация по избор.

Прагът от 166 000 лв. за задължителна регистрация по ДДС не е избран произволно, а е в синхрон с планирани изменения в Директивата на EС по темата и въвеждане на общата система на ДДС, според която от 2025 г. ще има единен праг на облагаем оборот от 85 000 евро.

Идеята на ДБ е законът, ако бъде приет, да е в сила от 1 януари 2022 г. 

Коментари

....

Няма време. Избори се задават на хоризонта, след като опозицията на ГЕРБ не ще властта, а и на ГЕРБ не дават. Може и тогава конфигурацията да не уйдисва на мъдрите ни партийни лидери и да се готвим за следващи избори 2 в 1 наесен. Така че законотворчеството ще почака за далечното светло бъдеще.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.