Само няколко месеца след като мнозинството в стария 44-ти български парламент увеличи мандата на членовете на Комисията за защита на конкуренцията до 7 години, в деловодството на Народното събрание е внесено предложение за изменение на закона, с което се връща старото положение - мандат от 5 години. То е направено от депутатите от Демократична България Мартин Димитров и Владислав Панев. 

Целта на упражнението е да се спре бетонирането за още две години на старото ръководство на регулатора, който през последните години се тресе от скандали, а решенията му по едни от най-важните търговски казуси в страната са, меко казано, спорни. Припомняме, че в началото на годината промените в закона за конкуренцията бяха написани направо от действащата КЗК и бяха внесени в НС от министъра на икономиката Лъчезар Борисов. Така се прие, че мандатът им се увеличава и само медийният шум попречи да се приеме и друго скандално предложение - членовете на КЗК да могат да се преизбират. 

Увеличението на мандата обаче е проблемно, защото на практика няма как ръководството да бъде сменено по политически причини, а и заради приетите текстове в закона, които им гарантиха своеобразен имунитет. Според него, те не могат да бъдат освобождавани заради неточно приложение на закона и правото на ЕС. Или за да е по-ясно - дори да нарушат закона. 

Формалната причина за промяна на закона бе транспониране на европейска директива, която цели да засили независимостта на регулаторите. Увеличението на мандата и "имунитета" обаче в никакъв случай не отговарят на целта на директивата. 

"Така той (регулаторът) се превръща в единствения орган в държавата, наред с главния прокурор, чийто мандат е 7 години. Подобен срок е прекомерно дълъг и е почти два пъти по-дълъг от мандата на Народното събрание, например", пишат в мотивите си за връщането на старотото положение вносителите. 

Депутатите от "Демократична България" казват, че 5-годишният мандат предполага разумна периодичност на сменяемостта на членовете на регулатора и несъвпадане с мандата на Народното събрание, тоест - предполага повече независимост. 

"5-годишният мандат на КЗК ще кореспондира със заложение принципно 5-годишен мандат на други сходни в българското законодателство мандати като този на Комисията за защита на потребителите, Комисията за защита на личните данни, Комисията за защита от дискриминация и други", пишат още вносителите. 

Важно е да се знае, че ако предложението бъде прието в очевидно предстоящият кратък живот на това НС, то това би означавало на практика избор на нов състав на КЗК, защото 5-годишния мандат на тези членове изтича съвсем скоро.