Президентът на САЩ Джо Байдън се очаква да представи днес план за разходи от $1,8 трилиона в подкрепа на образованието и грижите за деца на семействата, финансиран от най-голямото увеличение на данъците на заможните американци от десетилетия, предаде Блумбърг. Планът ще бъде централна тема в първото обръщение на държавния глава към съвместно заседание на двете камари на Конгреса.

Наречено План за американските семейства, третото голямо законодателно предложение на Байдън съчетава $1 трилион разходи с $800 милиона намаления на данъци както и кредити за семействата със средни и ниски доходи.

Планът предвижда детските ясли и обществените колежи в цялата страна да станат безплатни, да бъде  продължен данъчният кредит за деца до 2025 г. включително, да бъде направено постоянно увеличението на данъчния кредит върху доходите на бездетни възрастни с ниски доходи. Той осигурява и преки плащания на семействата за грижи за деца, финансира обучението на учители и създава национална програма за платен отпуск по семейни причини.

Т.нар. обществени колежи (community colleges) предлагат подготвителни курсове за университет или кратки сертификационни програми.

Предложението идва скоро след представен от Байдън инфраструктурен план за $2,25 трилиона, който Конгресът предстои да обсъжда, и пандемичен пакет от икономически стимули и помощи на стойност $1,9 трилиона, който вече е закон. Заедно мерките ще променят данъчния кодекс на САЩ и програмите им за социално подпомагане, като значително разширят федералната подкрепа дори за семейства, които се смятат за висока средна класа, и в същото време прехвърлят основната данъчна тежест върху богатите.

„Президентът беше ясен, че данъчната ни система е повредена, след като управител на хедж фонд, правещ стотици милиони долари, плаща данъци по по-ниска ставка от чистача в неговия офис или домакина в резиденцията му“, написа в меморандум старшата съветничка в Белия дом Анита Дън, цитирана от Блумбърг. „И той (Байдън - б.р.) ще предприеме стъпки -  стъпки, които са подкрепени от американското общество - да преразгледа справедливостта на данъчния кодекс.“