Американският президент Джо Байдън ще предложи съвсем скоро увеличение на данъците върху печалбите от инвестиции за най-богатите американци. Това съобщи началникът на Националния икономически съвет на Белия дом Браян Дийс, цитиран по-рано от АФП. 

Идеята на администрацията е да обложи допълнително печалбата от търговията с ценни книжа и други такива активи, но данъкът ще действа само за такива лица, които са декларирали приходи от над 1 милион долара годишно. 

Конкретно - налогът ще скочи от сегашните 20% до 39,6%. В същото време се запазва, поне засега, идеята да се увеличи и корпоративният данък от 21 на 28%. Все пак за последното има твърдения на хора близки до администрацията, че е възможно да има отстъпление и скокът да е само до 25%. 

Целта на данъчното упражнение е да се съберат достатъчно пари в хазната, така че тя да може да финансира ултра амбициозната инфраструктурна програма на стойност от 2 трилиона долара. С нея ще се обновяват магистрали, мостове, пристанища и друга комуникация. 

Франция и Германия приветстват идеята на Байдън

Междувременно финансовите министри на икономическите мотори на ЕС - Франция и Германия, заявиха, че одобряват идеята на американското правителство за въвеждане на минимум 21% корпоративен данък. Двамата заявяват подкрепата си в съвместно интервю за в. "Ди Цайт", пише БНР. 

"Нямам нищо против предложението на САЩ", казва германският министър Олаф Шолц. 

Френският Брюно льо Мер допълва, че ако въвеждането на минималния корпоративен данък е в резултат на преговори, "ние също ще се съгласим".

По-рано през април американският финансов министър Джанет Йелън заяви, че работи със страните от Г-20 за постигане на споразумение за глобална минимална корпоративна данъчна ставка, като тогава тя посочи нивото от 21 на сто.

В рамките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие пък бяха обсъждани нови правила, включващи данъчна ставка от 12,5% за мултинационалните компании.