Повечето от половината американци одобряват президента Джо Байдън след почти 100 дни на поста според сондаж на Ройтерс/Ипсос, ниво на подкрепа, което републиканският му предшественик Доналд Тръмп никога не постигна, предаде днес агенцията. Резултатът трябва да помогне демократите да прокарат проектите си за големи инфраструктурни разходи и други амбициозни проекти в дневния ред на президента, коментира тя.

Националното проучване на общественото мнение сред 4423 възрастни, проведено от 12 до 16 април, показа, че 55% одобряват представянето на Байдън на поста, докато  40% не го одобряват, а останалите не са сигурни.

Най-високо одобрение Байдън получава за управлението на коронавирусната криза - 65% подкрепят реакцията му. През януари 38% са одобрявали начина, по който Тръмп отговаря на здравната криза. 

Петдесет и два процента са казали, че им харесва как Байдън управлява икономиката и 53% са казали същото за действията му в областта на пазара на труда. И по двата показателя резултатите му са с по няколко процента по-високи от тези на Тръмп.

Най-силни критики Байдън получава за имиграцията, докато администрацията му се бори с наплив на мигранти по границата с Мексико: 42% одобряват граничната политика на президента, а 49% не я одобряват.

Като цяло американците подкрепят позициите на Байдън за околната среда и за расовите неравенства - съответно с 54% и 51% от анкетираните.

Ройтерс отбелязва, че Байдън е облагодетелстван от обстоятелства, които са извън неговия контрол. Той е имал месеци да подготви отговора си на пандемията, докато не е бил президент и някои коронавирусни ваксини са били вече в употреба преди встъпването му в длъжност на 20 януари. Байдън има също предимството да сравняват неговото управление с това през пандемичната рецесия през 2020 г., когато работодателите закриваха милиони работни места. 

Икономическите инициативи на президента включват пакет от икономически стимули от $1,9 трилиона и инфраструктурен план за $2 трилиона, който му предстои да прокара през Конгреса. Очаква се той да предложи увеличения на данъците на богатите.