Доцентът по журналистика Мартин Осиковски е възстановен на работа в УНСС. Само шест дни след като бе уволнен със заповед на ректора проф. Димитър Димитров, взел решението еднолично, неговите преподавателски права са възстановени, съобщиха от университета.

„От днес доц. д-р Мартин Осиковски е на работа в УНСС.

След серия от срещи и консултации на ректорското ръководство с представители на различни академични звена в Университета за национално и световно стопанство, както и с ръководството на катедра „Медии и обществени комуникации“, е взето решение за отмяна на наложеното дисциплинарно наказание.

Проф. Димитров изтъкна, че внимателно е следил и анализирал обществения дебат и се надява разрешаването на тази ситуация да допринесе за консолидиране на академичната общност – както в УНСС, така и в останалите български университети. Възвръщането на взаимното доверие е първата и най-важна стъпка към възстановяване на конструктивния диалог, градивна работна атмосфера и зачитане на академичните ценности, подчерта проф. Димитров“, написаха от университета.

Миналата седмица ректорът реши да уволни преподавателя само защото си позволи публично в своя профил във фейсбук да възрази срещу визита на премиера и кандидат-депутат Бойко Борисов в УНСС в последния ден на предизборната кампания. Дисциплинарното уволнение бе заради „злоупотреба с доверието на работодателя“, както и защото е уронил „доброто име на предприятието“.

Решението на проф. Димитър Димитров предизвика вълна от възмущения. В защита на преподавателя бе инициирана подписка от студенти, която за по-малко от седмица събра над 6200 подписа.

Неговите колеги от катедра „Медии и обществени комуникации“ защитиха преподавателя и поискаха той да бъде възстановен на работа. 

 
От Факултета по журналистика и масови комуникации също излязоха с критична позиция.
 
„На г-н Ректора на УНСС напомняме, че университетите не са фирми, те са място на свобода на мисленето и словото! Подобни действия са не просто неприемливи, те са вредни и опасни!“, написаха преподаватели, студенти и докторанти. 

В неделя ректорът излезе с изявление, в което обяви, че би преразгледал решението си, ако преподавателят докаже своите твърдения.

„Ще преразгледам решението си за уволнението само при едно-единствено условие – когато доц. Осиковски представи и най-малкото доказателство за осъществяване на предизборна агитация, съгласно законите и Конституцията на Република България“, написа той.

А в понеделник в предаването „Алтернативата“ с водеща Генка Шикерова разказа, че разбрал 35 минути по-рано, че на 2 април Бойко Борисов ще посети университета. Сутринта в 8,15 ч. е получил обаждане от кабинета на министър-председателя, с което е уведомен за посещението. В 8,50 ч. двамата вече са в двора на университета и започва излъчване на разговора им на живо в профила на Бойко Борисов във фейсбук.

Тогава той обясни, че е бил наясно, че по това време Борисов освен премиер е и водач на няколко листи на ГЕРБ за предстоящите на 4 април избори и че знае, че думите „работа, работа, работа“, които Борисов използва по време на посещението си, всъщност са предизборният слоган на ГЕРБ. Въпреки това Димитров повтори и тогава, че не смята да върне на работа доц. Мартин Осиковски.

„Това засяга пряко нашия университет, не мога да го допусна, ако се каже, че има политическа агитация и няма мерки срещу това, означава да признаем, че има такава агитация, а такава агитация няма“, заяви тогава Димитров.

 

Това е безпрецедентен акт в стогодишната история на УНСС

Вчера обаче повече от 70 университетски преподаватели в УНСС връчиха отворено писмо на ректора. Сред подписалите го са четирима от осем декани в университета, ръководители на катедри, както и председателката на Контролния съвет в УНСС – проф. Даниела Фесчиян.

„Ние, долуподписаните преподаватели от Университета за национално и световно стопанство, изразяваме категоричното си несъгласие и неприемане на дисциплинарното уволнение на колегата ни доц. Мартин Осиковски. Това е безпрецедентен акт в стогодишната история на УНСС.

Подобно управленско решение противоречи на академичния дух и уронва престижа на нашия университет“, се казва в писмото.

Там отново настояха ректорът да преосмислите позицията си за уволнението на доц. Осиковски и да го възстанови на длъжност. Но и проф. Димитров да предприеме действия за реабилитиране на сериозно накърнения публичен образ на УНСС.