Медийни експерти, университетски преподаватели и граждани подкрепиха уволнения доцент по журналистика в УНСС - Мартин Осиковски.

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) - България, и Съюзът на българските журналисти излязоха с остри позиции, в които разкритикуваха решението на ректора на университета проф. Димитър Димитров. Само за ден инициираната от студенти петиция в подкрепа на преподавателя събра близо 4000 подписа.

„Почти съм убедена, че и премиерът в оставка Бойко Борисов би се присъединил. Той вече знае, че най-опасни за всяка власт са слугите ѝ“, написа в социалната мрежа журналистката и пиар Нери Терзиева. 

Доц. Мартин Осиковски бе уволнен от ръководството на УНСС, защото възрази публично срещу визита на премиера и кандидат-депутат Бойко Борисов в университета в последния ден на предизборната кампания. Дисциплинарното уволнение е заради „злоупотреба с доверието на работодателя“, както и защото е уронил „доброто име на предприятието“. „Злоупотребата“ и „уронването“ явно са осъществени чрез оставката, която доц. Осиковски подаде от ръководните постове, които заемаше в УНСС. Тогава той обяви решението си във фейсбук.

Според АЕЖ доц. Осиковски е действал изцяло в подкрепа на доброто име на университета.

„Нещо повече, с активната си гражданска и професионална позиция, той е пример за своите студенти. Бъдещите журналисти, които се обучават в УНСС, имат нужда от преподаватели, които да им показват колко е важно в тази професия човек да има достойнство и да не се страхува от силните на деня. Истинският акт на уронване на престижа и доброто име на университета е дисциплинарното уволнение на преподавателя, предизвикало канонада от критики и негативни реакции в медиите и обществеността“, се казва в позицията на журналистическата организация. 

Оттам настояват за незабавно възстановяване на доц. Осиковски и понасяне на отговорност от ръководството на университета заради това позорно решение, напомнящо за мракобесни времена в българската история

„Това решение подава крайно негативен сигнал към академичната общност и към цялото ни общество. Извършено е грубо посегателство срещу свободата на словото и на мнението на доц. Осиковски. Действието е особено тревожно поради ефекта на сплашване спрямо всеки, който би дръзнал да отстоява критични позиции“, се казва и в позиция на Съюза на българските журналисти. 

Оттам посочват, че СБЖ като организация, която винаги твърдо е отстоявала свободата на словото, се солидаризира с искането за незабавна отмяна на дисциплинарното уволнение на доц. Осиковски, отправено в стартираната от студенти и преподаватели петиция в негова защита. „Напълно споделяме и изразената в нея оценка, че това уволнение е „изключително притеснително в контекста на устойчивото влошаване на условията за свобода на словото в България”, добавят оттам.

Вече не става дума за свобода на медиите, а за свобода на гражданите

„На 21-вия ден на април на 21-вата година на 21-вия век един университет в държава от Европейския съюз уволнява дисциплинарно преподавател, който е възразил срещу използване на университета като снимачна площадка за предизборната кампания на ГЕРБ и Борисов. УНСС. Вече не става дума за свобода на медиите, а за свобода на гражданите“, коментира и проф. Нели Огнянова, преподавател по медийно право в СУ.  

Според преподавателя в Юридическия факултет на УНСС - гл. ас. д-р Делян Недев, дисциплинарното уволнение на доц Осиковски „заплашва да се превърне в УВОЛНЕНИЕ на свободния дух и академичната смелост“. "Такова уволнение засяга всички ни и ние никога не трябва да го допускаме“, казва той в позиция във фейсбук. 

„Именно заради уважението, което дължа и което питая към Университета за национално и световно стопанство, и неговия престиж, за който нося отговорността, ако не и да допринасям за развитието му, то поне да не накърнявам, се чувствам длъжен ясно и недвусмислено да заявя, че:
- престижът на един университет се гради, на първо място, върху достойнството на преподавателите му, което достойнство е немислимо без академична свобода и академична (не само научна!) смелост,
- и на второ място, върху независимостта от конюнктурните властимащи, защото училището е висше, понеже произвежда МАГИстри, а не слуша МИНИстри,
- и на трето място, защото в една правова държава, държавната власт зависи от властта на знанието и свободата на ума, а не обратното,
което означава, че всяка позиция, изразена срещу нарушение на автономията на УНСС, изразяваща се в дейност на политически организации във висшето училище в противоречие с чл. 22, т.3 от Закона за висшето образование,
още повече позиция, изразена в малцинство, срещу мнозинството от управници и управляваща партия,
още повече позиция, подкрепена с отказ от постове,
е по същество позиция, която ДОПРИНАСЯ за престижа на Университета за национално и световно стопанство“, коментира д-р Недев.

„Уважаваният преподавател по журналистика в УНСС доц. Мартин Осиковски е уволнен дисциплинарно, защото свободно е обявил мнението си, че университетът не трябва да се превръща в снимачна площадка на предизборната кампания.

Подробностите са в линка с петицията в защита на доц. Осиковски. Писали са я неговите студенти. Към момента подписите са над 3000. Почти съм убедена, че и премиерът в оставка Бойко Борисов би се присъединил. Той вече знае, че най-опасни за всяка власт са слугите ѝ, написа и телевизионната легенда Нери Терзиева.

„УНСС има повод да се гордее!
Доц. Мартин Осиковски доказа, че в този университет има хора на честта и достойнството. Такива като него са истинските народни будители, които знаят как да постъпят в точния момент на точното място.
Много ми се иска в този „мой университет“, в които преподавам 41 години, да се намерят достойни личности, които да подкрепят доц. Осиковски. Аз подписах петицията за неговото връщане.
Разбирам онези „мишоци“, които са притеснени за заплатите си и за „отношението на ръководството“ и затова мълчат, „ослушвайки се“. Все пак те хранят деца и семейства, донякъде им е простено.
Но не разбирам как ръководството на УНСС гони един човек, постъпил по достоен начин. Именно доц. Осиковски извиси имиджа на УНСС, това е факт. Призовавам за смело решение проф. Димитров, грешката е поправима!
След Мирчев, сега е Осиковски, кой е следващият?!
Ще приключа този семестър и тази сесия - правя го заради студентите, но не бих преподавал повече в УНСС и една минута, ако нещата не се променят!
И пак твърдя, с личности като доц. Осиковски УНСС има повод да се гордее!“, коментира и проф. Боян Дуранкев, който е дългогодишен преподавател в УНСС. 

Политологът доц. Иво Инджов, преподавател във Великотърновския университет, също се надява УНСС да възстанови на работа доц. Осиковски.

„Той е безспорен авторитет като преподавател и изследовател в сферата на медиите и обществените комуникации. Ползва се и с подкрепата на своите студенти“, смята Инджов.

„Когато доц. Мартин Осиковски  прави имиджа на УНСС с научната си и преподавателска работа, всички го подкрепяхме. Сега трябва да го подкрепим, когато под авторитет на университет се разбира авторитетът на сградите му. Университетът е академичната общност“, коментира и доц. Жана Попова, преподавателка във Факултета по журналистика на СУ.