Запалянковците на ЦСКА-София, обединени във Фенклуб "Сектор Г", публикуваха позиция в подкрепа на Димитър Бербатов. Бившият ас на "Тотнъм" и "Манчестър Юнайтед" официално заяви вчера, че се кандидатира за президент на БФС на конгреса на 25 юни в НДК.

Той даде обширна пресконференция-презентация в БТА.

Вижте позицията на "Сектор Г" (без съкращения и редакторска намеса):

Във връзка с провелата се вчера пресконференция на Димитър Бербатов и екипа му, искаме да заявим кратко и ясно няколко неща.

На първо място, "Сектор Г" подкрепя напълно идеята за ново начало в българския футбол. Заявявали сме го нееднократно, ще го заявим отново ако е необходимо - на това настояще-безвремие, което задушава най-великия спорт у нас, е крайно време да бъде сложен край. Както и БФС не трябва да бъде "бащиния" на никого, дори и на най-вървежния и най-зализан олигарх на Балканския полуостров.

Второ, нека всички, на които им пука, че от редовен участник на големи първенства бавно и методично се превърнахме във футболно джудже. Че "елитното" ни първенство е трансформирано в полигон за изпитания на един-единствен отбор от Делиормана. Че съдии, делегaти и официални лица са впрегнати да обслужват конкретни интереси и порочни схеми на окопалите се вече десетилетие в Бояна господа и техния гелосан шеф. Нека всички ние кажем: "СТИГА ТОЛКОВА!".

Време е за промяна! Време е за по-добро бъдеще за нашите деца!

от Фен клуб "Сектор Г"

Не е изненада, че отново има словесни стрели към Кирил Домусчиев, който е собственик на "Лудогорец", член на Изпълкома на БФС, а също така и притежател на правата за излъчване на мачовете в Първа лига.

Изразената подкрепа към Бербатов, и то часове след брифинга му, е интересен момент, тъй като отношенията между №9 и "червените" фенове невинаги са били блестящи.

Ръководството на ЦСКА-София още не е заявило дали има фаворит за футболните избори, но все пак има време до общото събрание. На "Българска армия" са отявлени противници на сегашното управление.

Кои са кандидатите?

Поне досега трима официално са заявили претенции към шефския пост в БФС: Христо Порточанов, Георги Захариев и Димитър Бербатов. Емил Костадинов, който в момента е сред силните хора в "Бояна", обяви че обмисля да се кандидатира.

Преди време апетит имаше и от страна на адвоката и специалист в спортното право Иво Ивков, син на величието на "Левски" Кирил Ивков.

Сред всички тях най-малко познат е Георги Захариев. Той е футболен мениджър и бизнесмен, който има интереси в Китай. Неговият брат Александър Захариев е треньор в школата на "Славия" и често гостува в "Диема Спорт" като анализатор.

С пост №1 в родния футбол от години е свързван Красен Кралев, но той винаги е заявявал, че при правителство на ГЕРБ предпочита да е спортен министър.

Във футболните ни среди отдавна се говори, че зад Емил Костадинов може да застанат Венцеслав Стефанов и съответно благодетелят на "Славия" Младен Михалев-Маджо. Засега тази хипотеза е непотвърдена. По този начин се цели да бъде запазено сегашното статукво, след като се очаква конгресът да гласува подаденета от Борислав Михайлов оставка.

Много са въпросителните около това с какъв мандат ще е избраното на 25 юни ръководство (за осем месеца или четири години), както и колко души от сегашния ИК ще останат в новия, след като само неколцина са подали оставки заедно с Михайлов. А спуснатият от ИК дневен ред може да върже ръцете на конгреса да смени всички.