Бизнесменът Петър Величков, който в екип с Димитър Бербатов ще опита да вземе властта в БФС на извънредния конгрес, даде днес първата си пресконференция, на която направи интересно разкритие.

Според Величков, който е настоящ член на Изпълкома на БФС в оставка, след насрочения за 25 юни извънреден конгрес може да се стигне до нов - редовен, още на 18 февруари 2022 г., според устава на централата. Самият устав, както заяви бизнесменът - бивш шеф на OMV, е "непълен", което означавало, че по някои спорни казуси ще се опре изцяло на Закона за юридическите лица с нестопанска цел. 

На последното заседание на ИК, когато бе насрочено събранието, на хората от ръководството на БФС бил представен дневен ред, според който на 25 юни ще бъде гласувана оставката на Борислав Михайлов, подадена още в края на 2019 г. И съответно избран негов заместник.

Не се споменавало нищо за Изпълкома, така по предложение на Величков футболните босове отложили решението за дневен ред.

По думите на бизнесмена, няма смисъл в условията на пандемия да се харчат по над 300 хиляди лева за два конгреса в рамките на няколко месеца.

Още нещо, което усъмнило Величков - при подаването на оставка от страна на Михайлов, само петима от ИК направили същото и той бил сред тях. Останалите деветима реално не го направили и икономистът изрази опасения, че ти биха могли да останат на постовете си след 25 юни. По този начин усилията на реалния наследник на Боби ще бъдат напразни. Отделно можело да се стигне до съдебни саги, ако новоизбраното ръководство не бъде вписано от съда.

Димитър Бербатов не се появи на пресконференцията на своя сподвижник. Това щяло да стане на бъдещ брифинг, на който ще се представи целият екип около Величков и Бербо.

Бившият директор на OMV призова управлението на Четвъртите в света да напусне и отстъпи. Каква е разликата с поколението на Бербатов, което, отново, е без опит в мениджърството? Самият Величков, който бил известен с това, че влиза в джунглата и излиза от другата страна. Той оставил зад гърба си работеща и печеливша структура в OMV и хората трябвало да бъдат определяни в такъв аспект.

В тази връзка мениджърът не се нае да коментира Христо Порточанов - другият заявил се кандидат за шефското място в БФС.

Една от целите на Величков, като начало, е избраните на 25 юни да получат 4-годишен мандат, а не такъв до февруари догодина. Той отхвърли опасенията, че Борислав Михайлов може да се възползва от споменатите по-горе процедурни "хватки" и остане на власт. Не бил такъв човек. Величков първи хвърлил оставка, когато държавата заяви, че няма да работи с това ръководство на БФС.

Петър Величков призова за обединение в българския футбол. По времето на Михайлов той все още вярвал, че футболът ни върви в правилната посока, но впоследствие това се променило.

Мнозина имат добри на намерения за българския футбол, но не си дават сметка колко тежка реформа предстои в най-популярния спорт у нас, подчерта Величков. Сред хората, които подкрепят него и Бербатов, нямало футболни босове.