Делото, което Европейската комисия заведе срещу фармацевтичната компания „АстраЗенека“, започна в първоинстанционен съд в Брюксел.

То бе заведено заразди неизпълнение на договорените доставки на ваксини срещу COVID-19. Комисията търси правата си и затова, че британско-шведската компания няма надежден план, за да осигури навременна доставка на дозите. Първото слушане е на 26 май, съобщи говорител на Комисията.

Процесът ще бъде открит и ще бъде воден по спешна процедура. Решението може да се очаква в рамките на седмици, поясниха от „Берлемон“ (централата на ЕК – б.р.).

Консултанти вече предупредиха, че резултатът може да не е в полза на Комисията и страните членки на ЕС. В договора няма клауза, която да предвижда санкции, ако компанията не изпълнява задълженията си или има проблем с качеството на ваксините й.

През 2020 г. ЕК и „АстраЗенека“ договориха закупуване на 300 милиона ваксини с възможност за допълнителни 100 млн. Особено атрактивна бе предлаганата цена - 1.78 евро в сравнение с 12 евро на „Пфайзер“/„Бионтех“.

В края на миналата година обаче се разбра, че компанията няма да може да изпълни обещанието си да осигури 90 милиона ваксини за първото тримесечие на 2021 г Вместо това тя достави 30 милиона, като по този начин разгневи Комисията и предизвика объркване сред страните членки.

Дружеството бе обвинено, че изнася за Обединеното кралство в ущъбр на ЕС ваксини, произведени в заводи на негова територия. Това доведе и до въвеждането на контролен механизъм за износа на ваксини от страна на ЕК.