Над Борис Джонсън се събират тъмни облаци. Британският премиер е изправен пред обвинения, че използвал недекларирано дарение, за да ремонтира служебния си апартамент. Освен това таблоид написа, че казал, че е съгласен британците да мрат с хиляди, но не иска да чува за нов локдаун.

Подобни обвинения вече могат да свалят политик дори в България. Във Великобритания те изглеждат като убийци на политически кариери. Джонсън и министрите му яростно ги отхвърлят. Вчера "Таймс" написа, че, "не е абсурдно да си представим да го принудят да слезе от поста си".

Джонсън вече "няма приятели", написа в коментар консервативният всекидневник за премиера, който изведе страната си от Европейския съюз след мъчителни четиригодишни преговори и спечели последните избори с мнозинство, което консерваторите не бяха виждали от 1979 г. - във времената на Маргарет Тачър.

Ремонтът на втория етаж на "Даунинг стрийт"11, където е служебното жилище на британския министър-председател, е струвал 200 хиляди лири, докато той разполага с годишна сума от 30 хиляди лири за такива дейности. Джонсън твърди, че остатъка е платил от джоба си, но бившият му близък съветник и стратег на Брекзит Доминик Къмингс написа в блога си, че Джонсън е планирал дарители на партията да го платят тайно.

Лейбъристката опозиция поиска Джонсън веднага да разкрие пълната цена на ремонта и кой я е платил първо. Т.е. да се изясни дали дарител е отпуснал заем за реновацията на Джонсън, който после му го е върнал. Примиерът отговори, че ако има нещо да се каже за това, той скоро ще го каже. Но засега неяснотата остава, а от това се ражда проблем с прозрачността, коментира Би Би Си.

Чувствителният момент е, че министър-председателят е длъжен до 28 дни да декларира приемане на дарение или на заем, които биха могли да повлияят на действията му. Оказва се обаче, че Джонсън досега десет пъти е пропускал срокове за такива декларации. Съществува обаче въпросът дали евентуален заем за ремонт влиза в категорията на политическите дарения и оттам - дали изобщо трябва да бъде деклариран.

Отделно службата за държавните служители проверява обвинения, че Джонсън се е поддавал на незаконен лобизъм и реновации на правителствената резиденция на "Даунинг стрийт" 10, които според твърдения в медиите също са финансирани с непрозрачни дарения

Успоредно с този скандал, гръмна и друг. В. "Дейли мейл", позовавайки се на анонимни източници, написа, че на заседание на правителството Джонсън е заявил, че предпочита "труповете да се трупат с хиляди", отколката да обяви нов локдаун.

Министърът на отбраната Бен Уолъс заяви, че това категорично не е вярно и нарече твърденията на "Мейл" "клюки", съобщени от "неназовани източници", дочути от "неназовани източници" относно "неназовани събития". 

Скандалите идват в лош политически момент - избори за кметове и общински съвети и за законодателното събрание на Уелс и за шотландския парламент другата седмица, посочва "Политико". Изданието обаче отбелязва, че и в миналото Джонсън е правил скандальозни изказвания, но те не са му попречили "където се кандидатира, там да победи".

В текущия рейтинг на "Политико" Джонсън има 47 на сто одобрение срещу 53 процента неодобрение. Изданието отбелязва и че скандалите около Джонсън още не са проникнали сред публиката отвъд т.нар. Уестминстърски балон, т.е. политическото сърце на Обединеното кралство в правителствения квартал на Лондон.