Британският премиер Борис Джонсън е под огън, след като таблоидът "Дейли мейл" съобщи, че на заседание на правителство е казал, че предпочита "труповете да се трупат с хиляди", отколкото да разпореди нов локдаун заради коронавируса.

Министърът на отбраната Бен Уолъс заяви, че това категорично не е вярно и нарече твърденията на "Мейл" "клюки", съобщени от "неназовани източници", дочути от "неназовани източници" относно "неназовани събития". 

В същото време във Франция независимите търговци на бельо организираха необичаен протест срещу ограничителните мерки, съгласно които техните магазини се смятат за несъществени и остават затворени, пише в. "Фигаро", цитиран от БТА.

От една седмица над 200 независимите търговци на бельо изпращат протестно гащи на френския премиер Жан Кастекс. Освен любопитната протестна пратка търговците са адресирали до премиера и общо писмо, в което защитават естеството на търговията си.

В писмото се припомня, че бельото е съществен елемент от ежедневието на хората и всеки човек посяга именно към него, когато трябва да се облече сутрин. Търговците недоумяват защо магазините им остават затворени, докато фризьорските салони например са отворени и човек може да прекара цели четири часа там, за да си прави фризура.

Поне три страни в Европа съобщиха днес, че облекчават мерките срещу разпространението на вируса. 

В т.нар. "жълти зони" на Италия, т.е. в районите с умерен риск, се разрешава свободното влизане и излизане от населените места и от зоната, пише агенция АНСА, цитирана от БТА. Възможно е между 5 и 22 ч. в жълтите зони четирима възрастни максимално да посещават веднъж дневно частно жилище. Магазините в жълтите зони са отворени, а от днес там се отварят и заведенията за хранене, като консумацията е само на открито, на обед и на вечеря. Заведенията за хранене ще могат да отворят врати и на закрито, само за обяд, на 1 юни. Ограничения няма за заведенията, намиращи се в хотели.

За цялата страна обаче остават в сила вечерният час, който започва 22 ч. и продължава до 5 ч., правилото за носене на маски, дори на открито, освен за деца до 6 години и за спортни дейности, както и правилото за социална дистанция.

В жълтите зони търговските центрове ще останат затворени през уикендите до 15 май. Днес се отварят в жълтите зони и музеите, театрите, концертните зали, киносалоните, клубовете с изпълнения на живо. Има изискване посетителите там да са до 50 процента от обичайното, което ще означава не повече от 500 зрители на закрито и 1000 зрители на открито.

В жълтите зони се подновяват и спортните дейности на открито, включително и отборните спортни дейности и тези, при които има физически контакт, но съблекалните не могат да се използват. Басейните на открито ще бъдат отворени едва на 15 май, а спортните зали на 1 юни.

Остават затворени дискотеките, балните зали и са забранени всякакви частни тържества.

Относно училището в жълтите зони от днес на 100 процента присъствено учат децата от началното училище и прогимназията, докато при гимназиалните класове и в университетите присъствието е между 70 и 100 процента. Присъствени са изпитите и защитите в университетите в жълтите зони.

Шотландия и Ирландия облекчават днес антиковидните ограничения, връщайки се бавно към нормалния живот преди пандемията, предаде ДПА.

Шотландия, която е въвела няколкостепенна система ще разреши на всички магазини, фитнес зали и спортни обекти на закрито да отворят наново, а пъбовете, кафенетата и ресторантите ще отворят външните си площи за групи до шест души.

Ще бъде подновено също извършването на услуги по домовете като почистване, ремонти, боядисване.

По-рано бе разрешено отварянето само на фризьорските салони и бръснарниците, магазините за домашни потреби и електрическо оборудване и автомобилните салони, а тийнейджърите между 12 и 17 години можеха да се занимават със спорт на открито.

В Ирландия бяха подновени спортните занимания за младежи под 18-годишна възраст на открито, както и работата на голф игрищата и тенис кортовете, а гражданите могат да посещават обекти на открито като зоологически градини и паркове.

От 12 април членове на до две домакинства могат да се срещат на открито, а на гражданите е позволено да пътуват извън окръзите си за спортуване и почивка. Преди това бе забранено отдалечаването на повече от 5 километра от домовете, отбелязва ДПА.

Индия обаче за пети пореден ден постави световен рекорд по брой на новозаразените с коронавируса за 24 часа, предаде Ройтерс. 

Новорегистрираните случаи за последното денонощие са 352 991, а починалите са 2812.

От началото на пандемията в страната потвърдените случаи на зараза са над 17 милиона, а починалите са над 195 000.