„Брекзит е много голяма грешка. Кой ще плати цената? Най-слабите, които ходят всеки ден на работа Няма да платят милионерите, които инвестираха средства в кампанията за „Брекзит“.

Това заяви днес в Европейския парламент австрийският социалист Андреас Шидер – докладчик за бъдещото партньорство между ЕС и Великобритания.

Евродепутатите трябва да гласуват резолюция по въпроса днес, след неколкократно отлагане. Така ще бъде одобрено Споразумението за търговия и сътрудничество между Брюксел и Лондон. Резултатите ще бъдат обявени утре.

В резолюцията също се изтъква, че отгтеглянето на Обединеното кралство е историческа грешка. Решенията обаче трябва да се зачитат и ЕС прави точно това.

В тази ситуация това споразумение е най-добрият вариант и ще бъде основа за компенсиране на сътресенията от „Брекзит“, смята Шидер.

„ЕС би предпочел да има по-тесни връзки с Великобритания, но това няма как да стане. Те искаха „Брекзит“ на всяка цена“, изтъкна докладчикът.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разказа пред депутатите как е изчела наново писмото, с което Великобритания уведомява ЕС за напускането си. То било предадно преди 4 г. в Брюксел. Прочитането помогнало на Фон дер Лайен да види нещата в перспектива и да подходи с оптимистична предпазливост в дебата.

Тя припомни, че споразумението си има „зъби“. И това е правно обвързващият механизъм за разрешаване на споровете и възможността за налагане на едностранни мерки при необходимост.

„Нека бъда ясна. Не искаме да се налага да използваме тези инструменти. Но няма да се поколебаем да го направим, ако това е необходимо“, предупреди председателят на ЕК.

В залата специално бе поканен и Мишел Барние, който бе главен преговарящ на ЕС за „Брекзит“.

„Защо толкова много британци гласуваха срещу ЕС? Трябва да се вслушваме и разбираме усещанията на хората, социалния гняв. Трябва да се борим и срещу популизма“, отбеляза той в изказването си.

И допълни, че британците също трябва да поемат сериозните последици, които понякога се подценяват.

„Не ми пука какво съм подписал“

В залата бяха отправени остри нападки срещу Великобритания и нейния премиер Борис Джонсън.

В Лондон сега признават, че Джонсън не може да изпълни обещанията си, изтъкна Манфред Вебер – председател на групата на Европейската народна партия (ЕНП).

„Когато растях, британската дипломация бе за мен символ на подход, съобразяващ се с договорите. Днес поведението на Джонсън за изпълнението на Протокола за Ирландия/Северна Ирландия е в стил „не ми пука какво съм подписал“. Това е новата Великобритания пред нас", посочи евродепутатът.

Според Вебер ЕС трябва да отправи политическо послание, че „Брекзит“ не е от полза за никого. 

„Помислете за студентите, които няма да участват в програмата „Еразъм“. Всеки губи. Трябва да е ясно, че отговорността носят тези, които са за „Брекзит“, каза Вебер.

Случилото се е чист национализъм, смята Ираче Гарсия, която оглавява групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД). 

„Ще го усетят износителите. Износът от Великобритания е спаднал с 44 на сто, вносът – с 28%. Най-силно се усещат последиците в Северна Ирландия. След две десетилетия помирение там пак се стигна до насилие. Това е следствие на определени кръгове, които действаха много крайно“, каза тя.

Гарсия предупреди, че ако Лондон продължи да не спазва граничния контрол между ЕС и Великоэблритания, Брюксел ще премине към предвидените в споразумението ответни мерки.

Ако не спазват ангажиментите си, британците трябва да бъдат лишени от достъп до единния европейски пазар, настоя Малик Азмани от либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ).

Андрей Слабаков: Продадохте творците и артистите

Андрей Слабаков от ВМРО и групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) бе единственият български евродепутат, който взе думата. Той използва изказването си, за да защити културните дейци.

„Аз съм потресен от резултата на тези преговори. Културата и образованието, както винаги, са оставени на произвола на съдбата. Как беше позволено на Обединеното кралство да въведе тежък режим за влизане на артисти и културни дейци на негова територия, без да има реципрочни мерки от страна на ЕС? Може би не ви изглежда важно, тъй като въобще не ви интересуват европейските творци“, каза Слабаков.

И допълни, че докато британският пазар е де факто затворен за европейските артисти, колегите им от Острова ще имат бърз и лесен достъп до цялата територия на ЕС, където могат да извършват своята културна дейност.

„На мен ми изглежда, сякаш сте продали европейските творци и артисти. За какъв културен обмен говорим въобще? Трябва да договорим лесен достъп до Великобритания за хора, които пътуват дотам, за да извършват творческа дейност. При сегашното споразумение оставяме нашите артисти да чакат за визи, които много често биват отхвърляни по политически причини“, продължи евродепутатът.

Накрая той заяви, че може би в бъдеще не трябва да се назначават бюрократи, които да преговарят от името на артистите, а хора с реален опит и разбиране как функционира секторът на културата.