Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Кралица Елизабет II одобри късно снощи законопроекта за бъдещите отношения между Великобритания и ЕС, предаде Ройтерс.

Това означава, че той придобива силата на закон, съобщиха от Камарата на лордовете в британския парламент.

Преди кралското одобрение проектозаконът бе приет и от горната камара след 9-часови дебати. 468 нейни членове гласуваха „за“, а 102 - „против“. След връщане в Камарата на общините законът бе окончателно одобрен от депутатите.

Така Обединеното кралство завърши от своя страна процеса по ратификация на Споразумението за търговия и сътрудничество с ЕС. То бе сключено на 24 декември и ще определя отношенията между Лондон и Брюксел от 1 януари 2021 г.

Вчера то бе подписано от ръководителите на ЕС и от британския премиер Борис Джонсън. След подписите в Брюксел документът бе откаран в Лондон от самолет на британските кралски военновъздушни сили. Той бе върнат обратно, след като премиерът го парафира.

В новогодишната нощ приключва преходният период след „Брекзит“. Това ще се случи в 1 часа българско време сутринта на 1 януари 2021 г. Тогава Обединеното кралство ще напусне окончателно единния пазар и митническия съюз на ЕС.

„Съдбата на тази велика страна е вече твърдо в нашите ръце. В 11 часа вечерта на 31 декември (британско време – б.р.) ще настъпи ново начало в историята на нашата страна и нова глава в отношенията с ЕС като наш най-голям съюзник“, заяви Борис Джонсън след ратификацията.

Той успя да спечели подкрепата на твърдолинейните привърженици на „Брекзит“ в своята Консервативна партия.

Депутатът евроскептик Бил Кеш сравни премиера с Александър Велики.

„Джонсън спаси британската демокрация от 4 десетилетия подчинение на Брюксел. Подобно на Александър Велики, той разсече Гордиевия възел“, заяви Кеш, цитиран от Ройтерс.

Но премиерът спечели подкрепата и на опозицията, коментира в. „Таймс“, цитиран от БТА.

Одобрението от депутатите избегна отрицателните последици от излизането на Великобритания от ЕС без споразумение, изтъква в. „Индипендънт“.

Според в. „Гардиън“ обаче бързото на сделката от парламента е създало опасения сред част от депутатите дали е било отделено достатъчно внимание на всички съдържащи се в нея детайли. Сред тях са риболовът в британски води и граничните въпроси в Гибралтар и Северна Ирландия. Изданието отбелязва, че либералдемократите, Шотландската национална партия (ШНП) и северноирландската Демократична юнионистка партия (СЮП) не гласуваха против проектозакона.

Споразумението ще бъде временно прилагано до края на февруари. Предстои окончателното му одобрение от Европарламента. Тогава то ще започне да действа постоянно.

Коментари

Vesela Pasheva's picture
Vesela Pasheva
безпартийна

Шотландия

С любопитство очаквам какъв ще е отговорът на Никола Стържънт и Шотландия на сделката.
Ки брит's picture
Ки брит
kibrito

Стържън мисля, че вече

Стържън мисля, че вече отговори, след изявлението за постигнатото споразумение, казвайки че Шотландия е гласувала за оставане в ЕС, и ще иска да е част от съюза и за в бъдеще. Остава да наблюдаваме дали и кога ще се случи вътрешния разпад.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.