Международната правозащитна организация „Хюман райтс уоч“ обвини днес Израел, че води политика на апартейд и преследване срещу палестинците и срещу собственото си арабско малцинство, които са равнозначни на престъпления срещу човечеството, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА.

Базираната в Ню Йорк неправителствена правозащитна организация публикува доклад от 213 страници, който според нея не цели сравняване на Израел с Република Южна Африка от ерата на апартейда, а по-скоро оценка на това „дали конкретни действия и политики“ представляват апартейд, както е дефиниран от международното право.

Израелското външно министерство отхвърли твърденията като „както абсурдни, така и фалшиви“ и обвини ХРУ в „прикрит антиизраелски дневен ред“, като посочи, че групата „от години се е опитва да поощрява бойкоти срещу Израел“.

Преди седмици Международният наказателен съд обяви, че ще разследва военни престъпления в окупираната от Израел ивица Газа, а израелските военни и въоръжени палестински групи като Хамас бяха посочени като възможни виновници.

В доклада си ХРУ посочва налаганите от Израел ограничения върху придвижването на палестинците и завземането на земи, собственост на палестинци, за еврейски селища в окупираната през войната от 1967 г. територия като примери за политика, която представлява апартейд и преследване.