Израелската разузнавателна агенция Мосад е извършила кибератака срещу завода за обогатяване на уран в иранския град Натанз, съобщи израелското обществено радио, цитирано от Ройтерс.

Радио Кан се позова на неуточнени разузнавателни източници.

По-рано израелски медии вече предположиха, че кибератака може да е причинила инцидента в иранския ядрен обект.

Случаят може да изостри още повече напрежението между Израел и Иран, които вече са въвлечени в подмолна война в Близкия изток. Възможно е и той да затрудни връщането на близкия израелски съюзник САЩ в международното споразумение за иранската ядрена програма, отбелязва Асошиейтед прес.

Предполагаемата кибератака съвпадна с посещението в Израел днес на американския министър на отбраната Лойд Остин. Той се срещна с израелския премиер Бенямин Нетаняху, който е един от най-яростните противници на иранската ядрена сделка.

Тази вечер Нетаняху бе показан да вдига тост редом до шефа на Мосад Йоси Коен и ръководителите на други израелски служби за сигурност в навечерието на националния празник - Деня на независимостта, отбелязва още АП.

"Много е трудно да се обясни какво постигнахме", заяви Нетаняху по повод успехите на Израел, превърнал се за малко повече от 70 години съществуване в световна сила.

Тази сутрин Иран съобщи за проблем с електроснабдяването в обекта, както и че няма пострадали хора, нито замърсяване. Следобед той нарече инцидента в завода за обогатяване на уран в град Натанз "терористичен акт" срещу ядрената си програма.

"Ислямска република Иран, осъждайки тази безполезна акция, подчертава необходимостта международната общност и Международната агенция за атомна енергия да се изправят срещу този антиядрен тероризъм", заяви в комюнике ръководителят на Иранската агенция за атомна енергия Али Акбар Салехи, цитиран от Франс прес. Той не отправи обвинения срещу групировка или държава във връзка с инцидента, нито даде подробности за положението в завода.

"Тази акция отразява. . . провала на противниците на преговорите. . . за вдигане на жестоките санкции" на Съединените щати срещу Иран, отбеляза в същото време Салехи.

Той имаше предвид преговорите във Виена с цел връщане на САЩ в международното споразумение за иранската ядрена програма.

Вчера в завода в Натанз бяха въведени в експлоатация, в нарушение на ядрената сделка от 2015 г., нови центрофуги, които могат да обогатяват уран до по-високи равнища.

Пред юли миналата година в подземния обект стана експлозия, която иранските власти определиха като опит за саботиране на ядрената програма на страната. Подозренията паднаха върху Израел - заклет враг на Иран.

Израел се ангажира да работи със САЩ по въпроса за ядрената програма на Иран

Израелският министър на отбраната Бени Ганц днес се ангажира страната му да си сътрудничи със САЩ по въпроса за ядрената програма на Иран. Той изрази надежда, че сигурността на Израел ще бъде гарантирана при всяка нова ядрена сделка с Иран, която Вашингтон постигне, предаде Ройтерс.

Израел вижда в лицето на САЩ пълноценен партньор на всички оперативни направления, сред които не на последно място е Иран, заяви Бени Ганц след срещата с Остин.

Ще работим в тясно сътрудничество с нашите американски съюзници, за да гарантираме, че всяко ново споразумение с Иран ще гарантира жизненоважните интереси на света и САЩ, ще предотврати опасна надпревара във въоръжаването в нашия регион и ще защити еврейската държава, допълни израелския министър на отбраната.

Остин е първият високопоставен представител на правителството на американския президент Джо Байдън, пристигнал на официално посещение в Израел. Той увери домакина си, че САЩ смятат съюзническите връзки между двете държави за ключови за регионалната сигурност.

Визитата на Остин включиха разговори с израелския премиер Бенямин Нетаняху. Той е обезпокоен от желанието на американското правителството на демократите САЩ отново да станат страна в ядрената сделка на световните сили с Иран от 2015 година, от която излязоха по време на предишната администрация на републиканците през 2018 г.

Нетаняху заяви, че Израел няма да се чувства обвързан с евентуална нова сделка. Той я определи като временно ограничение за ядрените възможности на Иран, което ще проправи път за създаване на ядрена бомба в по-дългосрочна перспектива. Техеран твърди, че ядрената му програма е за мирни цели.

Израелски високопоставени представители отдавна заплашват с военна операция срещу Иран като последно средство, ако сметнат, че дипломацията е навлязла в задънена улица. Остин не коментира специално темата за иранската ядрена програма. Той каза, че правителството на Байдън ще продължи да гарантира "качественото военно предимство" на Израел в Близкия изток в рамките на "силен ангажимент към Израел и израелския народ".

Нашите двустранни връзки с Израел са ключови за регионалната стабилност и сигурност в Близкия изток. На срещата ни уверих министър Ганц, че ангажиментът ни към Израел е траен и непоклатим, каза Остин.

БТА