"Почувствах се засегната, незачетена като жена и европеец."

С тези думи председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен описа посещението си в Турция на 6 април, станало известно като "Дивангейт". Тя говори в Европейския парламент.

В началото на месеца турският президент Реджеп Ердоган я настани на диван встрани, а покани на кресло до себе си само председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Евродепутати поискаха дебат заради инцидента. Той се състоя днес, но бе съчетан с обсъждане на заключенията на Европейския съвет преди месец.

"Очаквам отношението към мен да е като към председател на Комисията. Но то не бе такова. Не успях да намеря в договорите за ЕС никакво оправдание за начина, по който бе постъпено с мен в Анкара. Според мен това се случи само защото съм жена", каза Фон дер Лайен.

Тя призна, че до инцидента с нея не й е правило впечатление, че на среща на ръководителите на евроинституциите с турския президент има много столове, но няма жени.

"Имам привилегирована позиция – председател на институция, уважавана навсякъде по света. И като такъв мога да говоря, гласът ми да се чуе. Но какво да кажем за милионите жени, които нямат тази възможност? Които биват наранявани всеки ден?", обърна се към залата Фон дер Лайен.

И допълни, че благодарение на камерите в президентския дворец в Анкара светът е видял какво се случва. Нямало нужда бъде казвано каквото и да било. Снимките говорят сами за себе си.

Заради всичко това Истанбулската конвенция е изключително важна, смята председателката на ЕК. А Турция съвсем наскоро обяви оттеглянето си от нея.

От 10 години конвенцията е подписана от страните членки на ЕС. Някои обаче още не са я ратифицирали (сред тях е и България – б.р.), а други смятат да се оттеглят.

Комисията ще предложи тази година законопроект, с който да се заобиколи съпротивата срещу Истанбулската конвенция, продължи Урсула фон дер Лайен. Той ще обяви за престъпление в ЕС насилието срещу жени и деца.

"Искам ЕС да се присъедини към Истанбулската конвенция Това е приоритет на моето председателство на Комисията. Искам да се изготви списък с престъпленията, които да включват всички форми на насилие, породено от омразата. Такива престъпления не са приемливи. Хората трябва да се чувстват закриляни навсякъде в ЕС", заяви Фон дер Лайен от парламентарната трибуна.

Какво означава успехът на Йозлем Тюречи

Тя завърши изложението си с разказ за срещата си с Йозлем Тюречи – един от изобретателите на ваксината "Пфайзер"/"Бионтех". Те се видяха миналата седмица в завода на "Пфайзер" в белгийския град Пюрс.

Тюречи е израснала с баба си и дядо си в Истанбул, след което е отишла да следва медицина в Германия, където е постигнала своите успехи.

"Нейната история показва колко важно е жените да бъдат равнопоставени, колко неща могат да бъдат постигнати, колко е важво жените да заемат ръковод позиции", изтъкна Фон дер Лайен.

Шарл Мишел отново се оправда, че протоколът на Европейския съвет не е имал предварителен достъп до залата за срещи. Комисията не е изпратила свой екип на протокола. Председателят на Съвета припомни, че на няколко пъти е изразил съжаление за случилото се както пред ЕК, така и пред тези, които са се почувствали засегнати.

Той обеща да се ангажира с деблокирането на предложението за директива за повече равновесие между мъжете и жените в управителните съвети на предприятията в ЕС.

Редица евродепутати остро атакуваха Шарл Мишел заради "Дивангейт". Тогава той седна, без да предложи мястото си на Урсула фон дер Лайен.

"От Анкара бе изпратено послание на силния. Всъщност то се разбра като послание на слабия и разделението. Въпросът, който остава след това посещение в Турция, е в каква посока искаме да поемем", заяви Манфред Вебер – председател на парламентарната група на Европейската народна партия (ЕНП).

Той бе категоричен, че в ЕС няма председатели първа и втора класа. Лисабонският договор им отрежда различни отговорности, но те не могат да бъдат разделяни.

Поведението на Ердоган е поставило под въпрос Истанбулската конвенция. Ясно е показано, че става дума за дискриминация на жените.

Ираче Гарсия, която оглавява Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД), бе недоволна, че "Дивангейт" не е удостоен с отделен дебат.

"Разочарована съм най-вече заради лошия имидж на ЕС след срещата с Анкара. Защото тази сцена с дивана показа нещо, което ние, жените, добре знаем, но остава незабелязано. Много трудно за нас е да стигнем до отговорни постове, да пробием стъкления таван", заяви тя.

Проблемът е, че никой не си дава сметка за ставащото в Турция. Така, както не си я е дал и Шарл Мишел.

Гарсия поиска и той, и Урсула фон дер Лайен да се ангажират реално с политиката  на равенство на половете. А Комисията трябва да изготви директива срещу насилието въз основа на пола.

ЕС не може да печели с правилата си и има нужда от реформа, смята Малик Азмани от либералната група "Обнови Европа" (ОЕ).

От кадрите в Анкара бил видян един безпомощенн Европейски съюз, който не може да реагира, когато обстоятелствата го изискват. Такова е мнението на Марко Дзани – лидер на крайно дясната група "Идентичност и демокрация" (ИД).

"Не на Турция в ЕС!"

Лаупа Хухтасаари от ИД настоя заради отношението към жените да бъдат прекратени преговорите за членство на Турция в ЕС.

"Не на Турция в ЕС!", призова българският консерватор Ангел Джамбазки (ВМРО).

Той обяви "Дивангейт" за плесница в лицето на ЕС.

"Когато позволите на един диктатор да се разпорежда, става така. Радикалният ислям не се вълнува от правата на жените. Г-н Мишел, със сигурност не бяхте кавалер и не показахте кураж. Вместо да станете пред Ердоган и да защитите дамата, не направихте нищо и бяхте унизен", заяви Джамбазки.

Той обвини ЕС, че преговаря с терористи и агресори, като визира дейността на Турция в Източното Средиземноморие. Не може и не трябва да се допуска една диктатура да стане пъноправен член на ЕС.

Според Франсоа-Ксавие Белами от ЕНП Ердоган постоянно заплашва независимостта на България, Гърция и Кипър.

"Човешките права са неразделни. Човешкото достойнство не се оспорва", каза в заключение Урсула фон дер Лайен.

И направи историческа ретроспекция:

"Когато се родих, а то не бе толкова отдавна, на жените не бе разрешено да имат банкови сметки. Мъжът имаше право да уведоми жена си, че й прекратява трудовия договор, защото не си върши домашните задължения. Не толкова отдавна на жените бе забранено да играят футбол. Когато бях млада жена, си спомням, че в части от Европа при разводите бе решаващо кой има вина и повечето случаи тя се носеше от жените. Когато родих първите си деца, помня, че в Европа нямаше подкрепа за младите майки във вид на грижа за децата. И ако въпреки това жените предпочитаха кариерата, ги обвивянаха, че са лоши майки. Векове бяха необходими, за да бъде решен проблемът с домашното насилие."

Фон дер Лайен изтъкна, че това се случва само в Европа. В други части на света картината е доста по-мрачна.