Еврокомисарят за равенството Хелена Дали призова Турция да преосмисли решението си за оттегляне от Истанбулската конвенция.

„Решението на Турция изпраща достоен за съжаление сигнал в лош момент. То рискува да подкопае закрилата и основните права на жените и момичетата в Турция с опустошителни последствия върху цялото нейно общество във време, когато тази закрила е по-необходима от когато и да било“, заяви тя по време на дебат в Европарламента в Брюксел.

Същия призив отправи и германският евродепутат Сергей Лагодински от групата на „Зелените“/Европейски свободен алианс (ЕСА).

„Те искат да покажат, че грешим, но това не е така. Защото те могат да изхвърлят през прозореца правата на жените, да осмиват ЛГБТИ малцинствата, да преследват кюрдското малцинство и да се опитват да забранят неговата партия, но не могат да отнемат достойнството на тези хора. И ние имаме задължение към тяхното достойнство. Същото важи и за страните членки. Затова не продавайте човешките права за Реалполитик. Г-н Ердоган, спрете оттеглянето от Истанбулската конвенция“, настоя роденият в Русия Лагоински.

България е сред страните, които не са ратифицирали Истанбулската конвенция.

Ердоган се опитва да използва жените като разменна монета, смята Ираче Гарсия – председател на Прогресивния аиланс на социалистите и демократите (СиД). А жените винаги плащат за проблемите и провалите.

Нападки срещу Анкара отправи и кипърският евродепутат Ниязи Къзълюрек от радикалната левица, който е от турски произход.

„Всеки ден в Турция са убивани по 5 жени. 60 на сто от жените са жертва на насилие на съпрузи, бащи, братя“, изтъкна той.

Къзълюрек призова ЕС да се опълчи на турското правителство, което всеки ден потъпква човешките права.