Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призна, че може да е допуснал грешка по време на инцидента в Анкара, добил популярност като „Дивангейт“, пише „Политико“.

На 6 април той  и председателят на Европейската кщомисия Урсула фон дер Лайен бяха на посещение в Турция. На срещата с президента Ердоган Фон дер Лайен бе пратена на диван встрани. Кресла бяха осигурени само за домакина и Шарл Мишел. Заради инцидента в края на месеца вероятно ще се състои дебат в Европейския парламент.

Мишел признава възможна грешка, но допълва, че имал опасения, че ако каже нещо, ще предизвика дипломатически скандал.

„Дълбоко съжалявам за тази ситуация“, заяви председателят на Европейския съвет пред белгийската телевизия LN24.

И изтъкна, че ли искал да е действал по друг начин:

„Мога да ви кажа, че превъртях назад сцената в главата ми. Толкова бих искал да върна нещата назад, да се върна. Ако можех да го направя, със сигурност нямаше да има неясноти.“

Но заедно с признанието си той защитава своето поведение ип изтъква две основни причини да седне на предложеното му кресло. Мишел забелязал, че ще има проблем, но в момента на ситуацията той бил убеден, че както и да реагира, имало риск това да бъде разглеждано като като вмешателство, особено след като Урсула фон дер Лайен изразила недоволството си по ясен и недвусмислен начин.

„Може би бе грешка от моя страна, но в момента такама бе реакцията ми, защото такова е разбирането ми за равноправно отношение между мъжете и жените“, заяви Шарл Мишел.

Втората причина за постъпката на председателя на Европейския съвет е, че той не искал да разваля и без това крехкия политически диалог с Реджеп Ердоган.

„Тази среща последва месеци политическа и дипломатическа подготовка. Човек може да каже, че е трябвало да направя това или онова, но бях убеден, че това ще доведе до много по-сериозен инцидент, който ще съсипе съвсем крехките ни възможности“, продължава европейският ръководител.

Според него имало много по-важни въпроси за Европа като миграцията, борбата с тероризма и икономическо споразумение.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви пред журналисти, че страната му е изпълнила всички протоколни изисквания на европейската страна. Той също седеше на диван по време на срещата с Ердоган – точно срещу Урсула фон дер Лайен.