В Индия, която страда от недостиг на животоспасяващ кислород, хората трябва сами да превозват свои роднини, заразени с коронавирус, от болница в болница, търсейки лечение в момент, когато страната е обхваната от опустошителна нова вълна на заразяванията. Техните усилия твърде често завършват печално.

Историите са разказвани в социалните медии и в телевизионни репортажи, показващи как отчаяни роднини се молят за кислород пред болниците или плачат на улицата за любимите си хора, умрели, докато чакат за лечение.

Една жена оплакваше смъртта на своя по-малък 50-годишен брат. Той бил върнат от две болници и умрял, докато чакал да бъде прегледан в трета, мъчейки се да си поеме дъх, след като кислородната му бутилка свършила и нямало друга, с която да бъде заменена.
Тя обвини за кризата правителството на министър-председателя Нарендра Моди.

"Той запали погребални клади във всеки дом", проплака тя във видео, заснето от индийското седмично списание "Караван".

Вчера Индия за четвърти пореден ден отбеляза световен дневен рекорд за нови заразявания с коронавируса в резултат на коварна нова разновидност, появила се в страната. Увеличеното разпространение подкопава преждевременните твърдения на правителството за победа над пандемията.

С потвърдените през последния ден 349 691 заразявания Индия вече има общо над 16,9 милиона случая и е изпреварвана единствено от САЩ.

Здравното министерство съобщи за нови 2767 починали през последните 24 часа, с което смъртните случаи в Индия станаха 192 311.

Според експерти този брой може да е доста занижен, тъй като не включва подозираните случаи, а много смъртни случаи от COVID-19 се приписват на придружаващи здравословни проблеми.

Разгръщащата се криза е най-дълбока в препълнените гробища и крематориуми на Индия и в сърцераздирателните образи на мъчещи се да си поемат дъх пациенти, които умират по пътя към болниците поради липса на кислород.

Гробищата в столицата Делхи изпитват недостиг на място. Ярки, искрящи погребални клади осветяват нощното небе над други тежко засегнати градове.
В град Бопал в централната част на страната някои крематориуми са увеличили своя капацитет от десетки клади на над 50. Служители обаче казват, че въпреки това се чака с часове.

В градския крематориум "Бадбада вишрам гат" работници казаха, че в събота са кремирали над 110 човека, въпреки че по данни на властите в целия 1,8-милионен град смъртните случаи от вируса са били общо само 10.

"Вирусът поглъща хората в нашия град като чудовище", каза Мамтеш Шарма, който работи в крематориума.

Невижданото струпване на тела е принудило крематориума да пропуска индивидуалните церемонии и изтощителните ритуали, които индусите вярват, че освобождават душата от цикъла на прераждането.

"Ние просто изгаряме телата, след като пристигнат", каза Шарма. "Сякаш сме насред война."

Главният гробар на най-голямото мюсюлманско гробище в Делхи, където по време на пандемията са погребани 1000 човека, каза, че сега пристигат повече тела от миналата година.

"Страхувам се, че много скоро няма да имаме място", каза Мохамад Шамим.

Положението е също толкова тежко в непоносимо пълните болници, където отчаяни хора умират на опашките, понякога на пътищата отвън, докато чакат да бъдат приети от лекари.

Здравните власти се борят да разширяват отделенията за пациенти в критично състояние и да се запасяват с кислород, чийто запаси намаляват.

Болниците и пациентите се мъчат да си осигурят медицинско оборудване, от което има недостиг и което се продава многократно по-скъпо на черния пазар.

Драмата е в пряк контраст с твърденията на правителството, че "никой в страната не е оставен без кислород", както заяви в събота правителственият адвокат Тушар Мехта пред Висшия съд на Делхи.

Този срив е сериозен провал за страна, чийто министър-председател още през януари обяви победа над COVID-19 и която се хвали, че е "световна аптека", глобален производител на ваксини и пример за другите развиващи се държави.

След като беше хванато неподготвено от най-новото смъртоносно увеличение на разпространението на вируса, правителството поиска индустриалците да засилят производството на кислород и други животоспасяващи медикаменти, от които има недостиг. Здравни експерти обаче казват, че Индия е имала цяла година да се подготви за неизбежното, а не го е направила.

Д-р Крутика Купали, асистент по медицина в отдела по заразни болести на Медицинския университет на Южна Каролина, каза, че правителството е трябвало да използва миналата година, когато вирусът е бил по-ограничен, за да се запаси с лекарства и да разработи системи за справяне с вероятността от нова вълна.

"Най-важното е, че те трябваше да погледнат какво се случва в други части на света и да разберат, че е въпрос на време да попаднат в подобно положение", каза Купали.

Вместо това преждевременните заявления на правителството за победа над пандемията са създали "невярно описание на ситуацията", което е насърчило хората да разхлабят здравните мерки, когато е трябвало да продължат стриктното спазване на физическа дистанция, носене на маски и избягване на големи струпвания.

Моди е подложен на нарастващи критики за това, че е разрешил индуистките фестивали и е присъствал на многолюдни предизборни прояви, които експерти подозират, че са ускорили разпространението на заразяванията. На един подобен митинг на 17 април Моди изрази задоволство, че са се събрали толкова много хора, макар експерти да предупредиха, че е неизбежно да има смъртоносна вълна, след като Индия вече отчиташе по 250 000 нови случая на ден.

Сега, когато броят на смъртните случаи се увеличава, неговото индуистко националистическо правителство се опитва да потуши критиките.

В събота Туитър се съобрази с искането на правителството и блокира достъпа на хората в Индия до над 50 туита, които изглеждаха критични към справянето на властите с пандемията. Набелязаните публикации включваха туитове от критични към Моди опозиционни политици, журналисти и обикновени индийци.

БТА