Индийското правителство е поискало от социалната мрежа "Туитър" да свали 21 туита от платформата, критикуващи управлението на пандемията в страната, съобщи Ройтерс.

Платформата е изпълнила искането само на местно ниво. Логиката ѝ е, че то не нарушава правилата на "Туитър", но социалната мрежа взема предвид и местните закони. А много членове на индийския Закон за информационните технологии от 2000 г. позволяват цензура от страна на изпълнителната власт без нужда от съдебно решение.

Случаите на COVID-19 в Индия достигнаха нов световен рекорд тази седмица, милион нови случаи за три дни и 2646 починали за денонощие вчера.

Основната критика, която идва дори от местен министър в един от индийските щати е за конспиративни призиви за "голямата измама COVID", които "Tуитър" сваля и по призив на потребители. Напротив, местните считат, че премиерът Нарендра Моди сериозно е подценил пандемията и това води до смъртта на хиляди всеки ден.

А Моди в действителност подцени пандемията - подобно на Доналд Тръмп, той води предизборната си кампания свободно, сякаш COVID-19 не съществува, събирайки огромни тълпи.

Само допреди 6 седмици той уверяваше индийците, че са "аптеката на света" - което е факт по отношение на другите лекарства, но не и за ваксините срещу коронавируса. Те се внасят от Русия. Въпреки това през януари над 70% от индийците смятаха, че премиерът се справя с пандемичната обстановка.