Франция планира да отвори границите си за ваксинираните чуждестранни туристи това лято.

В интервю за американската телевизия Си Би ЕС президентът Еманюел Макрон каза, че правителството работи над "конкретно решение, особено за ваксинирани американски граждани, които ще могат да се възползват от конкретен сертификат".

Държавният глава обяви постепенно премахване в началото на май на ограниченията за пътуване за американците, получили две дози от ваксината.

"Това съобщение е най-важното изявление на европейски лидер досега, което показва, че ограниченията за пътуване скоро могат да бъдат облекчени в цяла Европа", отбелязва американският всекидневник "Ю Ес Ей тудей".

Запитан в същото интервю за климата, Макрон призна, че е допуснал „грешка“ през 2018 г., като е подценил влиянието на увеличението на цената на горивата върху най-бедните и средната класа.

Тогава правителствен проект за допълнителен данък върху горивата, целящ да намали потреблението и да стимулира безвъглеродната и нисковъглеродна икономика, се натъкна на спонтанни протести, родили движението на т.нар. "жълти жилетки".