Както се зарекоха миналата седмица, днес от ГЕРБ внесоха искане в Конституционния съд (КС) за обявяване на противоречащ на основния закон приетия от новия парламент мораториум върху назначения и харчове на отиващата си власт.

Оттам искат и тълкувателно решение, като настояват и КС да се произнесе бързо, предвид факта, че съдът няма срок за това. Предупредиха пак не само, че ще блокира цялата държава, но дори и, че ако се стигне до назначаване на нова Централна избирателна комисия това не може да стане.

Както е известно, миналата седмица 45-ото Народно събрание, в което ГЕРБ се намира в немилост, прие след няколко часа дебат следния мораториум:

1. Налага мораториум върху следните действия на държавните органи:

а) възлагане на концесии, включително определяне на концесионно възнаграждение; б) предоставяне на разрешения за търсене и проучване или за проучване на подземни богатства; в) поемане и предоставяне на държавни заеми по смисъла на Закона за държавния дълг; г) промени в състава на органите за управление и контрол на държавните публични предприятия, на държавните лечебни заведения за болнична помощ и на другите дружества с над 50 на сто държавно участие в капитала, както и избор или назначаване на други управителни или контролни органи; д) извършване на разпоредителни сделки с движимо и недвижимо имущество, включително на държавните лечебни заведения за болнична помощ; e) избор или назначаване на лица, заемащи висши публични длъжности по смисъла на чл. 6 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество; ж) назначения в държавната администрация.

Мораториумът бе наложен със срок до избирането на нов Министерски съвет или назначаването на служебно правителство. Той бе мотивиран с ударните назначения на правителството в оставка, подготвени от ГЕРБ със законовите изменения от края на миналата година. Още тогава от БСП предупредиха, че управляващата партия се окопава в държавните предприятия. В около 70 болници пък ръководствата вече са сменени.

При дебатите от парламентарната трибуна Йордан Цонев (ДПС) обяви, че мораториумът може и да се счита за противоконституционен, тъй като парламентът изземва функциите на изпълнителната власт, като цитира и старо решение на КС.

Със същия мотив и днес от ГЕРБ го атакуваха пред съда.

"Става ясно, че се отнемат правомощия на други власти, а все пак има разделение съгласно конституцията", заяви председателката на групата на ГЕРБ в парламента Десислава Атанасова пред медии преди внасянето на искането.

От партията пак намесиха и COVID-19 в казуса.

"Мораториумът засяга и лечебните заведения. Считаме, че в пандемия за тях е трудно да се справят, ако не могат да се разпореждат с имуществото си - движимо и недвижимо", заяви тя, като така обоснова искането за бързо произнасяне.

Може да се стигне и до правен прецедент, предупреди Атанасова - ако се приеме разформироване на настоящата ЦИК, както предвижда приетият на първо четене проект за промени в Изборния кодекс на "Има такъв народ". 

Според измененията, в 14-дневен срок от приемането на закона, президентът Румен Радев трябва да разпусне избирателната комисия и да назначи нова.