Кандидатът за премиер на ГЕРБ - СДС Даниел Митов и шефът на парламентарната група на коалицията Десислава Атанасова върнаха днес на президента Румен Радев мандата за съставяне на правителство.

Митов обясни, че от ГЕРБ - СДС са направили опит да проведат разговори с политически партии, с които са смятали, че е възможно да има партньорство.

„Бяхме подготвени с екип, политики. За съжаление политическите партии, с които смятахме, че можем да водим разговори, арогантно и безоговорно проявиха политическа незрялост и отказаха рагзовори. Обещахме да не бавим мандата“, обясни Митов.

Президентът благодари за усилията, които са били положени.

„В близките дни ще оповестя кога ще връча мандат на втората по численост парламентарна група. Надявам се предоставеното време да бъде инвестирано в диалог и изграждане на доверие. България има нужда от стабилно правителство, излъчено от парламента, на основата на споделени принципи и приоритети. Само легитимно правителство може да изведе България от кризата“, каза Радев.

За връщането на мандата бе съобщено по-рано днес от премиера в оставка Бойко Борисов по време на живо включване от собствената му страница във фейсбук. До него бе и кандидатът за премиер Даниел Митов, както и част от ръководството на партията.